Saunou proti vírusom

Napísal Kristína Chudá 18. február 2023

Chrípka, nachladnutie a zasa chrípka... Ani vy sa z toho neviete celú zimu „vymotať“? Vaša imunita je v takom biednom stave, že sa na vás doslova „nalepí“ všetko, čo prejde okolo? Chcete zoceliť svoje zdravie?

saunovanie_22

Asi ste si už všimli, že práve vtedy, keď máte toho naozaj nad hlavu, príde aj prechladnutie alebo chrípka. Ste nútení vziať si pár dní voľna, práve keď na to nemáte čas. Vieme, že stres zvyšuje hladinu kortizolu v tele, a ukázalo sa, že kortizol zase znižuje schopnosť tela zahnať baktérie. Stres vás robí náchylnejší na prechladnutie a práve na prechladnutie a chrípku je sauna hotovým požehnaním.

Pocit horúcej sauny vás vyvoláva pocit uvoľnenia a vitality. Vedeli ste však, že sauny sú tiež skvelé pre váš imunitný systém? Je to pravda. Relaxovať v saune niekoľkokrát týždenne môže byť vaša najlepšia stratégia na udržanie si zdravia po celý rok. Ľudia, ktorí "berú saunu" dlhodobo, si pochvaľujú, že sa zbavili raz a navždy nepríjemného prechladnutia..

Sauna funguje podobne ako horúčka

Divili by ste sa, ale áno! Keď vaše telo bojuje s infekciou, ako je prechladnutie alebo chrípka, imunitný systém spôsobuje zvýšenie teploty a to od 38,3°C až horúčku. Táto zvýšená teplota vytvára menej vhodné prostredie pre vírusy.

Infračervené sauny fungujú podobne ako horúčka v tele. Infračervené teplo preniká kožou a pracuje hlboko v tkanivách, čím zvyšuje telesnú teplotu tela na približne 39°C. Telo reaguje na túto simulovanú „horúčku“ zvýšením svojej imunitnej reakcie a mobilizáciou vetvy imunitného systému. Táto vetva je protivírusová a antibakteriálna. Okrem toho bolo dokázané, že zvýšenie telesnej teploty v rozmedzí horúčky zlepšuje adaptívnu imunitnú reakciu. Toto pomáha telu „zapamätať si“ mikróby, ktorým ste boli vystavení a nabudúce byť lepšie pripravení na boj proti nim. A to nie je všetko! Infračervené svetlo aktivuje biele krvinky a zvyšuje protilátky proti patogénom.

Sauny nás robia odolnejšími

Aj keď všetci zažívame extrémny stres a to denno-denne, malé množstvo stresu môže byť pre naše telo užitočné. Prečo? Stane sa odolnejším. Teda vysoké teploty v saune v kombinácii s krátkodobým stresom zlepšujú adaptabilitu na tepelný stres. Produkujú sa „proteíny tepelného šoku“, ktoré pomáhajú telu pri tvorbe proteínov na liečenie a metabolizmus. Proteíny tepelného šoku tiež zlepšujú funkciu imunitného systému.

A ak chcete mať ozaj silnú imunitu, nezabudnite sa vyspať do ružova. Každý vie, že ak nemáte dostatok spánku, ste náchylní na hoc aký vírus. Hlboký spánok je obzvlášť dôležitý na udržanie silnej a vyváženej antivírusovej imunitnej reakcie. Už viete, prečo mnoho zvierat zimuje?

Ak si teda doprajete pravidelne saunu či horúci kúpeľ, stresu tak akurát a dostatok spánku, vaše telo získa imunitu, o ktorej sa vám ani len nesnívalo.  


https://hormonesbalance.com/articles/infrared-sauna-bolster-immune-system/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.