Očkovanie...

... sa väčšinou spája s detským obdobím, kedy nás očkovali proti chorobám. Ale aj v dospelom veku sa vyskytnú situácie, kedy je nevyhnutné očkovanie. Preventívne očkovanie pomáha pri vírusových aj infekčných ochoreniach, ktoré sú životu nebezpečné hlavne pri rizikových diagnózach.

vakcina_dr_0521

Jedným z nich je napríklad zaočkovanie proti chrípke. Pravidelné zaočkovanie, raz ročne, sa odporúča ľuďom starším 65 rokov. Ďalšou rizikovou kategóriou sú pacienti s chorobami srdca, pečene, obličiek, trpiaci cukrovkou a rakovinou, AIDS alebo s pľúcnymi problémami. Proti chrípke sa môžu preventívne zaočkovať aj zdravý ľudia, ktorí sú náchylní na toto vírusové ochorenie. Treba ho opakovať každý rok, pretože chrípkový vírus sa vyvíja.

Infekčný zápal pečene (Hepatitída typu B) spôsobuje vírus, ktorý sa prenáša telovými tekutinami vrátane krvi a vedie k poškodeniu pečene. Medzi rizikové skupiny patria sexuálne aktívny jedinci, osoby závisle na drogách, ktoré si ich pichajú do žily, pacienti dostávajúci krvné transfúzie a zdravotnícky personál.

Tetanus sa spája s bodnými alebo reznými ranami. Toto ochorenie môžete dostať aj od pichnutia sa tŕňom alebo poškriabaním v záhrade. Mikróby spôsobujúce tetanus sa nachádzajú v pôde a rany sú živnou pôdou na infekciu. Preočkovanie proti tetanu je vhodné raz za desať rokov.

Rubeola je vírusové ochorenie. Ženy, ktoré plánujú otehotnieť, by si mali spraviť kontrolný krvný test, či sú voči nej imúnne. V prípade že imunita nie je dostatočná, lekár preočkuje vakcínu. Pozor, v nasledujúce tri mesiace nesmie žena otehotnieť! Existuje riziko poškodenia plodu.

Takmer každý v detskom veku prekonal osýpky, alebo prišiel do styku s takýmto ochorením a vytvoril si voči nemu imunitu. Ak bol zaočkovaný vakcínou mal by mať celoživotnú imunitu. Ale podobne ako pri rubeole by si žena plánujúca otehotnieť mala urobiť kontrolný test. Všetko ostatné čo bolo napísané o rubeole platí aj pre osýpky.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.