Čo znamená dovŕšenie dospelosti z pohľadu zdravotnej poisťovne?

Hoci s tým nemusí súhlasiť každý, vek nie je len číslo. Obzvlášť to platí pre tých, ktorí dosiahli dospelosť, teda 18 rokov. Čo sa pre nich mení z pohľadu zdravotnej poisťovne a ich fungovania v zdravotnom systéme?

shutterstock_study_jazyk

Prehľad o zdravotnej starostlivosti svojho dieťaťa môže byť pre niektorých rodičov minulosťou. Do jeho zdravotnej karty sa v elektronickej pobočke ani v mobilnej aplikácii už nedostanú. Čerstvým dospelým odporúčame, aby sa do týchto elektronických služieb zaregistrovali. Ak si napríklad stiahnu mobilnú aplikáciu, po ruke budú vždy mať preukaz poistenca v elektronickej forme. Keďže má rovnakú platnosť ako klasická plastová kartička, nemusia ju so sebou nikam nosiť. Preukazom v mobilnej aplikácií sa môžu v pohode preukázať v nemocnici, u svojho lekára aj u zubného lekára. V mobilnej aplikácii nájdu aj Európsky preukaz zdravotného poistenia, nástroj na samodiagnostiku a pomocníka na čerpanie výhod.

Pred dovŕšením 18. roku veku je potrebné, aby rodičia skontrolovali, či ich dieťa nemá nárok na vrátenie doplatkov za lieky v rámci výhody 300+300. Nárok na túto výhodu končí s príchodom dospelosti, rovnako aj možnosť získať nadštandardný príspevok na okuliare pre deti. Dobrou správou je, že dospelosť prináša aj možnosť darovať krv (za splnenia ďalších podmienok) a teda okrem dobrého pocitu aj využívanie ďalších výhod od zdravotnej poisťovne.

Dospelosť znamená nie len samostatné rozhodovanie, ale aj zodpovednosť za vlastné skutky. Pre mladých bude novinkou, že si sami môžu vybrať, v ktorej zdravotnej poisťovni budú poistení. Zároveň by však mali myslieť na to, že nezodpovedné správanie môže vyjsť draho. Ak by potrebovali zdravotnú starostlivosť preto, že boli opití alebo pod vplyvom drog, môže im hroziť, že si za ňu budú musieť zaplatiť sami. V najhorších prípadoch to môžu byť aj tisícky eur.

S dovŕšením 18 rokov si treba zistiť, či nie je potrebná zmena všeobecného lekára. Všeobecný lekár s atestáciou z pediatrie ošetruje deti do dovŕšenia 18 rokov a 364 dní. Všeobecný lekár s atestáciou alebo certifikátom z dorastového lekárstva ošetruje pacientov od 19 do 28 rokov.

Zmeny v prípade platieb poistného sa nezakladajú na veku. Za študentov stredných škôl platí počas štúdia zdravotné poistenie štát. Po skončení štúdia má absolvent zdravotné poistenie pokryté najdlhšie do konca prázdnin - do 31. augusta. Po maturite alebo získaní výučného listu prichádza zmena. Viac informácií o nej nájdete tu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.