Májová záhrada začiatočníka

Relaxujete pri starostlivosti o záhradu? Ako skúsená záhradkárka určite viete, čo a ako... Pre začiatočníčky máme niekoľko odporúčaní a dôležitých informácii, aby vás nezaskočilo premenlivé májové počasie...

freepik_garden_524

- V máji ešte treba rátať s chladnými dňami a nocami, preto je nevyhnutné mladé rastlinky prikrývať - napríklad dierkovými fóliami, ktoré prepúšťajú vzduch a vlhkosť. Pri zalievaní ich treba odložiť a ako rastlinky rastú, postupne uvoľňovať. Tejto "nadpráci" sa vyhnete, ak použijete mikroporézne fólie.

- K máju a záhradke tiež patrí pretrhávanie, čiže jednotenie výsevov. Semená zvyčajne klíčia príliš husto, preto treba vytvoriť potrebný odstup. (Túto únavnú prácu robte po etapách.)

- Pri niektorých rastlinách (rajčinách, uhorkách, fazuli, kapuste...) je nutné opakovane prihŕňať pôdu. Upevníte tak ich zakorenenie a podporíte vytvorenie prídavných koreňov. A nezabudnite: rastliny vyžadujú permanentné zalievanie a pravidelné hnojenie (raz za štyri týždne).

- Koncom mája sa v úžľabe listu hlavnej stonky rajčín objavujú bočné výhonky. Keďže pripravujú hlavnú rastlinu o výživu, obmedzujúc tvorbu plodov, treba ich zaštipovať. Kolíkové odrody nezabudnite v dostatočnom predstihu priviazať a po vytvorení piateho až šiesteho kvetenstva vytvorte vegetačný vrchol.

- Pri pestovaní cukíny môžete zúžitkovať aj kvety - sú jedlé a hodia sa nielen na dekoráciu stola, ale aj do slaného palacinkového cestíčka.

- Pestovanie zeleného hrášku a fazule patrí u nás k tradícií. No pozor, fazuli "nepristanú" dusíkaté hnojivá!

- Ak patríte k záhradkárom - estétom, rozmiestnite po záhradke aksamietnice. Prinášajú nielen krásu, ale aj schopnosť odpudzovať škodcov.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.