Dva tipy na návštevu - Innsbruck a Bregenz

Napísal Rakúska Turistika 09. november 2022

Rakúske mestá lákajú fascinujúcou architektúrou – od gotiky, cez renesanciu, baroko, secesiu až po postmodernu. Svetoznáme pamiatky Innsbrucku histórie a súčasnnosti vytvárajú spoločne zaujímavý mix. V Bregenz sú zaujímavé príklady súčasného stavebníctva a magnet pre kultúrychtivé publikum.

Bregenz

Hlavné mesto Spolkovej krajiny Vorarlberg, Bregenz nie je známe iba ako magnet pre kultúrychtivé publikum Bregentských hudobných slávností. V meste sú i zaujímavé príklady súčasného stavebníctva, osadzujúce míľniky pre krajinu kultúry Rakúsko.

bergenz_1

  Mólo Fischersteg v Bregenzi (c)visitbergenz

Dnes sa toto mesto pri Bodamskom jazere, staré dve tisícky rokov, v stredovekom jadre ktorého sa týči Martinská veža, ako dávny symbol mesta zmenilo na magnet pre fanúšikov moderného stavebného umenia. Architekti ako napr. Hans Hollein, Jean Nouvel a Peter Zumthor a Kruh "Vorarlberger Baukünstler" sa v poslednej dobe rozhodnou mierou zaslúžili o zmenu obrazu tohto 28.000-obyvateľov „čítajúceho" mesta.

Pri treťom najväčšom jazere v Strednej Európe Vás pozdraví hlavné mesto Spolkovej krajiny Vorarlberg, s programom, ktorý je pestrou zmesou športových aktivít a kultúry. Domáca hora Pfänder s výškou 1.064 m/n.m. ponúka jedinečný panoramatický výhľad na ďalšie lákadlo - lode s romantickým výletom po rozľahlom jazere.

bergenz_2

 Mólo Fischersteg v Bregenzi (c)visitbergenz

Kultúrnym vrcholom najvyššej úrovne sú Bregentské hudobné slávnosti - Bregenzer Festspiele, na ktorých sa už vyše pol storočia stretávajú najvýznamnejší režiséri, aby uviedli prvotriedne opery, pri ktorých už roky sprevádza diela „zdomácnený orchester" Viedenských filharmonikov. Predstavenia sa odohrávajú - ako inak - na scéne na hladine jazera. V období mimo hudobných slávností sa konajú v Bregenzi každoročne stovky podujatí: výstavy, koncerty alebo medzinárodne renomovaný jarný festival tanca "Bregenzer Frühling".

Bregenz má naporúdzi možnosti najrozličnejších aktivít, ktoré milujú dobrodružnejšie povahy: bicyklovanie, pešie túry, tenis, paragliding a všetky druhy vodných športov. Z hory Pfänder - poskytujúcej nádherný výhľad, ku ktorému sa vyveziete panoramatickou lanovkou, budete s obdivom pozorovať nádherný pohľad ponad Bodamské jazero až do Švajčiarskych pohorí, do pohorí v nemeckom Allgäu a na vrcholy Bregentského lesa, až po vrch Widderstein na hranici s Tirolskom. Pri jazere je architektonickou hviezdou Dom umenia - Kunsthaus - hneď vis à vis prístavu, kde si môžete kúpiť lístky na okružnú jazdu loďou a do stredovekého mestečka Lindau alebo na ostrov kvetín, do Mainau.

www.bregenz.travel

Innsbruck

V srdci Álp si podáva ruku minulosť s budúcnosťou. Svetoznáme pamiatky Innsbrucku - ako svedkovia jeho veľkej histórie – stoja bok po boku s budovami postmodernej medzinárodnej špičkovej architektúry a vytvárajú spoločne zaujímavý mix.

innsbruck_1

Innsbruck (c)Wanderlust Chloe

Vládne sídlo Hofburg, Zámok Ambras, hrad Ottoburg a Bazilika Wilten rozprávajú o pohnutých dejinách Innsbrucku, spojených s menom takých hrdinov, ako Philippina Welser alebo Andreas Hofer. Cisár Maximilian I. bol snáď najznámejšou osobnosťou, ktorý prispel k jeho výstavbe: jeho zásluhom môžeme napríklad obdivovať Goldenes Dachl alebo jeho pomník v kostole v Innsbrucker Hofburgu.

V najnovšej dobe sa venovali Insbrucku moderní architekti, uvedieme aspoň Dominique Perrault, autorku Radničnej galérie - Rathausgalerie - a Zaha Hadida ktorá sa svojim projektom skokanského mostíka Berg-Isel-Schanze doslova stala spolutvorcom nového obrazu mesta, ktoré sa pravidelne stáva kulisou atraktívnych podujatí - od Tanečného leta - Tanzsommer Innsbruck - cez Festival Innsbrucker Festwochen až po Innsbrucker Advent.

Innsbruck však boduje i svojou priam ohromujúcou kulisou veľhôr, objímajúcich mesto. O dôvod viac, aby ste rozhodne nevynechali jazdu na 2.000 m vysokú cieľovú stanicu Seegrube panoramatickým výhľadom, nádherným v lete i v zime.

innsbruck_2

Innsbruck (c)Innsbruck Tourismus 

V rokoch 1964 a 1976 sa mesto stalo dejiskom Zimných Olympijských hier. Odvtedy zvýraznilo svoj význam i v športovom dianí. Možnosti na lyžovanie, snowboardovanie, túry na lyžiach i na snehuliach a korčuľovanie sú v bezprostrednom okolí mesta. A v lete sa tu dá priam holdovať činnostiam akým je bicyklovanie, mountainbikovanie a paragliding, rovnako ako pešia turistika v niektorej z vyznačených túr - napr.na území Alpenparku Karwendel alebo na chodníku Zirbenweg pri vrchu Patscherkofel.

www.innsbruck.info

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.