Prečo tak radi čítame horoskopy?

Jednou z najčítanejších rubrík novín, časopisov a  aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy. Všeobecne ich čítajú viac ženy, no občas zaujmú každého, predsa kto by nechcel poznať svoju budúcnosť.

shutterstock_horoskop

Horoskopy však nie sú veštby a často sa naplnia len vtedy, ak to sami pripustíte.

Odkiaľ horoskopy pochádzajú?

Prvé horoskopy sa používali už v dávnej astrológií a to 3000 rokov pred našim letopočtom. Podľa rozmiestnenia telies na oblohe, teda slnka, mesiaca a planét sa znázorňoval vesmírny diagram. Podľa diagramu obrazca vesmírnych telies sa určovalo, aké znamenie sa človeku po narodení pripíše.

Súčasné horoskopy využívajú hlavne znamenia zverokruhu a spájajú sa s predpovedaním budúcnosti.

Ako horoskopy fungujú?

Horoskopy na zajtra, alebo týždenný horoskop a rôzne iné fungujú na veľmi všeobecných tvrdeniach, ktoré sa po prečítaní tvária, ako presne šité na mieru daného čitateľa. Po pravde sedia na hocikoho, pretože poskytujú základnú štruktúru, ktorej detaily si čitateľ podvedome vyplní sám.

Čo si ľudia často neuvedomujú je to, že následne vyhľadávajú situácie, ktoré by priradili informáciám z horoskopu. Ak si totiž človek prečíta týždenný horoskop , zamestná ním svoje podvedomie a ak sa mu dané tvrdenia naozaj vyplnia, utvrdí sa, že je to práve kvôli horoskopu.

Takýto psychologický fenomén sa nazýva tzv. Forerov efekt. Znamená to, že človek má často tendenciu akceptovať všeobecné informácie a popisy osobností, ako priamo určené jeho osobe.

Denný horoskop tak pracuje s našou fantáziou a podvedomím, keď si význam viet dotvára každý sám z vlastných skúsenosti.

Človek má rád tajomstvá a rád si ich prečíta

Možno si aj vy čítate denný horoskop alebo týždenný horoskop, aby ste mali aspoň nejaké informácie o tom, čo vás čaká. Na tom nemusí byť nič zlé, horoskopy vedia aj motivovať a udržiavať ľudí pozitívnych.

Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré, preto máme tendenciu všímať si viac len tie pozitívne veci, ako negatívne.

Zdroj obrázku: Billion Photos / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.