Ako vnímať obrazy (IV.)

Chystáte sa na dovolenku a rátate aj s návštevou niektorej svetovej obrazárne? Ponúkame vám niekoľko drobných informácií, ako vnímať obrazy.

KOMPOZÍCIA (t.j. stavba diela, usporiadanie jeho prvkov).

- Celkový dojem z obrazu (atmosféru obrazu) ovplyvňuje v prvom pláne jeho kompozícia. Zvlášť u obrazov veľkých rozmerov. Kompozíciou autor rozvíja sprostredkované dianie, príbeh; vnímateľovi kompozícia pomáha obraz "čítať".

- Asymetrické, disproporčné kompozície umocňujú celkový nepokoj, dramatickosť a dynamickosť zobrazenej scény.
Napríklad na Tintorettovom obraze Svätý Juraj a drak (približne z roku 1560; Národná galéria v Londýne): Kompozícia tohto obrazu je založená na dynamických cikcakových diagonálach, ktoré vedú od vnímateľa k jednotlivým bodom obrazovej drámy, t.j. k unikajúcej žene, potom k ležiacej obeti draka, následne k postave svätého Juraja a nakoniec k vzdialenému opevnenému mestu, kde sa udalosti odohrali (a naopak, smerom von z obrazu, k divákovi).

- Dramatickosť scény podčiarkujú aj rozvírené červené šaty bežiacej ženy, ktoré sú rovnako (ako celý výjav) v rozložení cikcakových diagonál. Pravá ruka ženy navyše akoby presahovala plátno obrazu a siahala do reálneho priestoru.

Bojujúci svätý Juraj (nesúci zástavu s krížom) je martýr, symbol kresťanstva; zápasí s drakom, ktorý je symbolom pohanstva.

tintoretto_kompozicia

Zdroj foto: Wikipedia - Tintoretto, Autoportrét, 1588, olej na plátne, Musée du Louvre, Paríž a Bojujúci svätý Juraj

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.