Podľa čoho vybrať stan do každého ročného obdobia

Milujete prírodu a kempovanie? Poradíme vám, ako si vybrať ten najlepší stan pre vaše potreby, ktorý sa stane vaším spoločníkom pri každom výlete. Hľadáte ideálny stan? Pripravili sme pre vás 10 bodov, ktoré musíte pred výberom stanu zvážiť.

shutterstock_stan_1221

1. Aké sú vaše priestorové potreby?

Predtým, než si vyberiete stan, zvážte, koľko ľudí bude v stane spať. Tiež myslite aj to, kde si budete nechávať batožinu a možno aj psa, ak s ním cestujete. Toto všetko vám pomôže pri výbere veľkosti, podlahy, ale aj potreby predsiene.

• Podlaha sa meria v metroch štvorcových. Ak potrebujete extra priestor na batožinu a výbavu, vyberte si stan s veľkosťou aspoň 2 m² na osobu. Ak chcete ušetriť na hmotnosti stanu, stačiť bude 1 - 1,5 m² na osobu.

• Predsieň stanu nemá podlahu, tvorí ju strieška, môžete tam uschovávať batoh, topánky, a pod.

2. Zvážte hmotnosť stanu

Hmotnosť stanu a priestor v stane bojujú proti sebe. Čím je kempingový stan priestrannejší, tým je ťažší. V detailoch o stane často nájdete dva údaje o hmotnosti: maximálna - strieška, tyče, pršiplášť, kolíky, vrece na veci a všetko, čo by ste bežne niesli. Minimálna hmotnosť je všetko okrem kolíkov, vreca na vecí.

Ak potrebujete stan na cestovanie s batohom alebo cyklistiku, vyberte si produkt do 2 kg. Naopak, keď sa budete plaviť na kajakoch, stan môže byť o niečo ťažší. Pri autokempingu, si vôbec nerobte starosti.

3. Chcete stan na 3 alebo rovno až 4 sezóny?

Stany na jar, leto, jeseň sú ľahšie a ochránia vás aj pred chladom, ale nevydržia extrémy. Štvorsezónne stany vydržia sneh a silný vietor, sú ťažšie a drahšie.

4. Dôležitá je aj výška stanu

Na pohodlné sadnutie v stane, stačí 1 meter. Pri stanoch sa merajú dve výšky:

• vonkajšia: od zeme až po vrchnú časť vonkajšieho stanu

• vnútorná: od vonkajšej výšky odpočítajte 5-7 cm

5. Dvojstenná alebo jednostenná konštrukcia

Stany majú zväčša 2 vrstvy - okrem hlavnej časti obsahujú aj dažďovú plachtu. Na druhú stranu sú jednostenné stany extrémne ľahké, ale ich steny často po noci zvlhnú. Jednostenný stan musí mať dobré odvetrávanie: okná a dvere.

Čo ešte zvážiť?

Dôležitý je aj materiál tyčí a vrchnej časti stanu. Na výber máte desiatky možností a ich kombinácie. Niektoré kovy sú ľahšie, iné zasa pevnejšie. V prípade vrchného plášta ide najčastejšie o kombináciu polyesteru, nylonu.

Pri výbere stanu hrá rozhodujúcu úlohu jeho konštrukcia. Existuje niekoľko typov, ktoré majú svoje výhody a nevýhody:

• Kupola alebo iglu

• Tunel

• Ačkový tvar

• Geodetická konštrukcia

• Teepee

• Jurta

Aký tvar zvolíte vy?

Zdroj obrázka: BlackSTAR-FOTOGRAFiE / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.