Na poriadnu stanovačku s poriadnym výstrojom

Ak máte v pláne stráviť nadchádzajúce leto pod holým nebom, pri ohni a v stane ako príbytku, potom rozhodne nepodceňte prípravu. Zlý výber dôležitých vecí by sa vám totiž mohol kruto vypomstiť. Dobrou radou od skúsených odborníkov nepohrdnite zvlášť v prípade, že sa na podobný trip chystáte po prvýkrát.

shutterstock_stanovacka

„Strecha“ nad hlavou

Tou vám bude na pár dní stan. Nemusíte sa obávať, že nenájdete, čo hľadáte. Výber je tak široký, že je to takmer nemožné. V prvom rade zvážte, do akých poveternostných podmienok sa plánujete vydať. Bežný letný dážď zvládne každý stan, ak by ste však uvažovali o špecifickejšej lokalite, kde prší neustále, potom je vhodné všetko ostatné odvíjať od tohto parametru. Ďalším kľúčovým aspektom je veľkosť, a to nielen s ohľadom na počet osôb, ktoré ho budú v daný moment užívať, ale aj s ohľadom na množstvo batožiny, ktoré bude musieť stan pojať.

Nevyhnutné drobnosti

Stanom to všetko iba začína. Je vhodné si obstarať drobné vybavenie, ako napríklad malý varič alebo horák, závesné svetlo, nejaký riad. Podstatným dielikom výbavy je však spací vak, alebo, ak chcete, spacák. Ten sa totiž do veľkej miery podpíše pod to, či si dni strávené na dovolenke užite s prívalom energie, alebo ich budete len prežívať so spánkovým deficitom.

Vyberajte zodpovedne

V prvom rade si odpovedzte na otázku, kde budete spacák používať. Ak sa chystáte do hôr, rozhodne zvoľte teplejší typ, odolný voči nízkym teplotám. Ak sa hodláte o spacák deliť so svojou polovičkou, zvoľte spací vak pre dvoch. Ak sa netúžite ťahať s ťažkým batohom, tak siahnite po typoch, ktoré sú odľahčené. Aby spací vak plnil svoju funkciu, musí perfektne tepelne izolovať, mať správne rozmery a tvar.

Práve toto musíte mať na pamäti, keď sa vydáte za obstarávaním vybavenia na dobrodružné leto.

Zdroj obrázka: photoDiod / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.