Agility a pes

Máte psa a zdajú sa vám vaše prechádzky nudné, jednotvárne a chceli by ste ich niečím ozvláštniť? Potom vyskúšajte agility. Je to druh športu pre psy, kedy si zlepšujete vzájomnú komunikáciu medzi vami a vaším psom. Na začiatok vám bude stačiť len pár pomôcok a voľné priestranstvo.

agility_dog20

Čo to vlastne agility je?

Agility bolo vytvorené na to, aby slúžilo, ako vyplnenie prestávky pri prehliadkach psov. Ide vlastne o prejdenie určitých prekážok, za čo najlepší čas. Tento druh psieho športu si ale časom získal množstvo priaznivcov na celom svete. Momentálne sa uskutočňujú rôzne štátne, aj medzinárodné súťaže medzi šikovnými psami, s ich majiteľmi.

Cieľ agility je najmä zabaviť sa so svojím psíkom a zlepšiť si vzájomný vzťah. Podľa pravidiel sa súťaží úplne bez vôdzky, dovolené sú len pohyby tela, povely, ale žiadne dotyky. Predpoklady na agility sú najmä také, aby bol pes, ale aj jeho majiteľ, čo najšikovnejší, pretože prekážky sú naozaj rôznorodé. Môžu sa vyskytnúť rôzne tunely, pneumatiky, hojdačky, alebo rôzne iné prekážky, kde je potrebný napríklad slalom, alebo preliezanie.

Pre aké plemená je agility určený?

Najvhodnejšie sú plemená, ktoré sú aktívne a majú veľa energie. Ak chcete so psom zažiť niečo nové, tak agility určite vyskúšajte. Pes sa pri ňom dobre unaví, ale aj sa naučí niečo nové. Na agility si vyberajte plemená, ktoré nie sú ťažkopádne, nemajú problém s dychom, nie sú tvrdohlavé, sú ľahko ovládateľné a radi sa učia nové veci. Medzi vhodné plemená na agility patria napríklad Border collia, Špic, Púdlik, Retriever a iné.

Ako začať?

Najvhodnejšie je začať so základným výcvikom psa. Pes by mal ovládať základné pokyny, ako sadni, ľahni, ku mne a zostaň. Potom môžete pokračovať s agility. Nezabúdajte, že psa treba motivovať, a preto majte vždy po ruke nejakú odmenu, za dobre vykonaný povel. Následne potom pokračujte s povelmi, ako sú hop, rovno, zaboč, otočka, plaz sa a ďalšie. Na každý povel a každú prekážku majte iba jeden povel. Nikdy nedávajte viac povelov na jednu prekážku.

Ak váš pes dobre znáša takýto výcvik a povely vykonáva správne, môžete sa zamerať aj na ťažšie povely. Dôležité je tiež, aby majiteľ psa bol vyrovnaný, kľudný a mal dobrú náladu. Váš pes to vycíti a ak budete mať radosť z výcviku vy, tak túto radosť bude mať aj váš pes.

V prípade, že vás agility zaujalo a myslíte si, že váš pes je na tento šport vhodný, určite skúste začať a po čase uvidíte prvé výsledky. Nie len, že sa spoločne zabavíte, ale aj nájdete nové priateľstvá.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.