Na slovíčko o ružiach ...

Ruža je krásny , farebný a voňavý kvet, ktorý rastie v kríčkoch v exteriéry ale znáša aj kvetináčové pestovanie. Ruže sú podľa legendy aj symbolom lásky. Viete, že ruža ako kvet je symbol, ktorý je odvodeným z legendy o Afrodite a jej milencovi Adonisovi?

ruza 19

Po jeho smrti z jeho krvi vraj vyrástli prvé červené ruže a stali sa tak symbolom znovuzrodenia a lásky. V ríši okrasných kvetín má jedinečné miesto aj preto, že sa medzi sebou krížia ľahko a je vyšľachtených najmenej 20 000 kultivarov. Prototypom všetkých vyšľachtených ruží sa stala ruža šípková (Rosa canina) s plodmi bohatými na vitamín C. V súčasnosti je známych asi 100 druhov z toho v strednej Európe cca.20. Ruže (Rosa) sa od seba odlišujú vzrastom, veľkosťou, farbou, tvarom a plnosťou kvetov, vôňou a hustotou ostňov.

Veľkosť

Menšie druhy ruží dorastajú najviac do 30 cm a sú vhodné do kvetináčov a truhlíkov. Sú obsypané drobnými kvetmi.

Záhonové ruže dorastajú od 40 do 100 cm, môžu byť mnohokveté s drobnými kvetmi, alebo veľkokveté, s krásnymi kvetmi na dlhých stopkách. Tento druh sa hodí do predzáhradok, k cestičkám ale aj ako samostatný solitér.
- Stromčekovú ružu si vytvoríte, keď na pníček (60 – 130 cm vysoký) naočkujete záhonové ruže.

Popínavé ruže podľa odrody sa ťahajú až do 6 metrov, zdobia fasády domov, vchody, uplatnia sa aj na pergolách, plotoch a kovových oblúkoch.- Plazivé alebo oblúkovito previslé ruže dorastajú do 80 cm a môžu mať dlhšie výhony. Vynímajú sa v kerových záhonoch a aj spevnia svahy.

Vôňa – výraznejšia vôňa je keď sa pestujú na slnku a nehnoja sa príliš
- plnokveté a tmavé ruže majú najsilnejšiu vôňu
- svetlejšie, biele, žlté a oranžové ruže môžu mať vôňu ovocia, medu a fialiek- z okvetných lístkov ruže damaskej a ruže stolistej sa pripravuje ružový olej pre parfumy, aromaterapeutické krémy a ružové vody

Ako pestovať

Ruža potrebuje dostatok svetla, vzduchu, priepustnú, kyprú a výživnú pôdu. Pôdu si môžete upraviť, aby bola kyprá, ílovité pôdy odľahčíte pieskom a obohatíte dozretým kompostom. Pôda môže byť neutrálna, slabo kyslá a mierne zásaditá. Ak je ruža zaočkovaná (na koreňovom krčku), chráňte miesto zeminou hlavne počas zimy.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.