Prírodné kúpaliská na Slovensku

Leto so sebou samozrejme prináša aj horúce počasie. V tomto období sa každý rád schladí, alebo zrelaxuje v termálnej vode. Kúpaliská v menších mestách sú často preplnené, predražené a plné chlórovej vody. Existuje viacero alternatív, ako vymeniť takéto kúpaliská za jazerá, alebo za prírodné kúpaliská, s termálnym prameňom.

commons wikimedia kada

Kaďa v Liptovskom Jáne

Ak zavítate počas svojej cesty na Liptov, určite by ste nemali zabudnúť na návštevu Liptovského Jána. V tejto dedine sa nachádza 13 termálnych prameňov a ten najznámejší vyviera priamo v rámci prírodného kúpaliska. Tento prameň sa volá Teplica a voda v tomto prírodnom kúpalisku, si udržiava stálu teplotu 20 stupňov, v zime, aj v lete. Prameň obsahuje veľké množstvo síry, čo má priaznivý vplyv na pokožku, pohybové ústrojenstvo a reumu.

Kalameny

V rámci Liptova sa nachádza ďalšie termálne kúpalisko Kalameny. Nachádza sa neďaleko Ružomberka. Nadšenci tohto prameňa vybudovali bazén, ktorý má rozmery 20 x 10 metrov. Prameň vyviera z hĺbky 500 m, s teplotou 33 stupňov. Voda obsahuje vápenato- horečnaté zloženie a taktiež sírany. Ak máte radi horúcu vodu, určite nevynechajte toto miesto, ani v zime, ani v lete. 

Bio bazén Borovica

Nachádza sa na Záhorí a má veľmi čistú vodu, ktorá nie je chemicky ošetrená. Bazén je vyhrievaný prírodne a čistený ekologicky, pomocou vodných rastlín. V okolí bazéna sa nachádzajú krásne borovice a kvitnúce lekná. Hĺbka bazéna je maximálne 2 metre a dĺžka je 80 metrov. Tiež sa tu nachádza detský bazén a rôzne atrakcie.

Štiavnické Tajchy

Tieto vodné nádrže sú vytvorené umelo, približne v 17. A 18. Storočí. Bol zdroj vodnej energie, pri banskej ťažbe. Vďaka tejto vodnej ploche, sa dnes môžu miestny obyvatelia, alebo aj turisti do sýtosti vykúpať. Tajchy majú mierne studenšiu vodu, preto sú vhodné najmä pre ľudí, ktorú obľubujú studenšiu vodu. Pôvodne bolo okolo 60 prepojených nádrží, z ktorých sa do dones zachovalo približne 20. Tajchy sú zaradené do Zoznamu svetové dedičstva UNESCO. 

Senecké jazerá

Jazerá sa nachádzajú v Senci a sú veľmi obľúbené na západnom Slovensku. V blízkosti najväčšieho jazera sa nachádza množstvo atrakcií a služieb, ktoré návštevníci veľmi ocenia. Tiež sa dá v blízkosti jazera ubytovať a vychutnať si tu nádhernú letnú dovolenku.

Zdroj foto: Commons.Wikimedia_Kaďa

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.