Viete, čo znamená...

...miniatúra, arabeska a ostrakizmus.  Tieto známe - neznáme pojmy, sú spojené s históriou a umením. Prečítajte si, ako vznikli, čo znamenali a znamenajú...

viete ze 0917

Miniatúra: Slovo miniatúra evokuje niečo drobné, a tak trochu vnucuje predstavu, že vzniklo odvodením zo slova mini, t.j. malý. No nie je to tak. Slovo miniatúra sa spája s používaním iluminovaného písma. Tvorba tohto komplikovaného písma so zameraním na efekt mala niekoľko etáp: najskôr sa okolo písmen ceruzkou načrtli všetky potrebné "ozdoby", potom sa kresby "zvečnili" atramentom a napokon sa písmená pozlacovali a vkladali sa do nich farebné plôšky. Veľmi obľúbená bola v tejto súvislosti červená farba, ktorá sa získavala zo zmesi mínia (červeného pigmentu) a vaječného žĺtka alebo bielka. A tak sa stalo, že od názvu primárnej zložky tej najčastejšie používanej farby pri tvorbe "malých obrázkov" boli odvodené pojmy miniatúra a miniaturista.

Arabeska: Synonymom slova arabeska sa stal "nejaký ornament". Aký? Ide o špecifickú výzdobu, ktorá sa spája s arabským písmom. 
Arabská kaligrafia sa preslávila fascinujúcou rozmanitosťou, a to vďaka tomu, že islam zakázal spodobovať Alaha a Mohameda; základným výzdobným prvkom islamského umenia sa tak stalo písmo. A práve písmo je východiskom umenia arabesky, ovplyvnenej nekonečnou fantáziou tvorcov...

Ostrakizmus: Aj pojem ostrakizmus spája svoj pôvod s písmom respektíve písacími pomôckami.
Staroveké národy používali na záznam svojich myšlienok hlinenú tabuľku (hlinený črep), ktorá niesla názov ostrakón. V antickom Grécku sa raz do roka konal tzv. črepinový súd - ostrakizmus. Tento súd zvolávalo zhromaždenie slobodných občanov; všetci zúčastnení mohli vyjadriť podozrenie, či je niektorý zo spoluobčanov nebezpečný pre slobodu ostatných. Na hlinenú tabuľku - ostrakón - každý napísal meno nebezpečného jedinca a vhodil ju do urny. Ten, koho meno sa vyskytlo najčastejšie, musel mesto Atény opustiť na dobu 10 rokov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.