Viete...

... čo môže stáť za jojo efektom, v čom spočíva krása ženskej tváre, ako vnímajú zvieratá magnetické pole a, ktoré zvieratá sa dokážu rozpoznať zrakom?

viete 1100x700

Jojo efekt

Bolo by to veľmi jednoduché, keby sme po schudnutí už nenabrali nadbytočné kilogramy... Čoraz častejšie sa objavuje novodobý postrach opätovného pribratia, tzv. jojo efekt. Princíp problému bol všeobecne prisudzovaný ľudskému telu, ktoré si robí zásoby na horšie časy. Keď skončí diéta, organizmus sa snaží uložiť čo najviac zásob na ďalšie obdobie nedostatku. Iný pohľad a názor na tento problém majú izraelskí vedci, ktorí prichádzajú s teóriou „zlých“ črevných baktérií. Z experimentu na laboratórnych myšiach usudzujú, že pri moderných diétach jedinec rýchlo schudne, ale zlé baktérie  v črevách prežívajú a zároveň spomaľujú metabolizmus. Preto niektorí ľudia  po ukončení chudnutia  priberú.  V takýchto prípadoch pomôže  len zmena črevnej mikroflóry. Tento proces je zdĺhavý, je nutné zmeniť stravovacie návyky, obmedziť živočíšne proteíny a zvýšiť konzumáciu ovocia a zeleniny.

Ideálna krása ženskej tváre

Nie je to síce najpodstatnejšia časť ženskej krásy, ale najviac skloňovaná a zisťovaná. Ideál ženskej krásy je okrem iného ovplyvňovaný dobou. Vedci sa snažia nájsť ideálny vzhľad v rôznych štúdiách. Krása ženskej tváre závisí predovšetkým od pomeru medzi veľkosťou a vzdialenosťou medzi očami a ústami a medzi očami a ušami. Vplyv na vzhľad má aj strih účesu, ktorý dokáže  spomínaný pomer vzdialenosti  opticky zmeniť. Keď autori štúdie porovnávali fotografie známych žien podľa daných kritérií, najbližšie k proporciám mala kanadská country speváčka Shania Twainová.

Spoznávajú sa zvieratá podľa tváre?

Primáty áno. Šimpanzy dokážu rozlíšiť jedinca podľa charakteristických rysov tváre. Rovnako sa rozoznávajú aj ovce a psi. Cicavce predovšetkým využívajú iné rozpoznávacie zmysly ako je čuch a sluch. Vo vtáčej ríši sa pomocou zraku spoznávajú napríklad holuby a medzi kôrovcami jeden z krabov (Gelasimus annulipes), ktorý má jedno klepeto väčšie.

Zvieratá a magnetické pole

Zvieratá sa dokážu orientovať podľa magnetického pola Zeme vďaka proteínom kryptochromu, ktorý sa nachádza v oku. Spomínané proteíny sú totiž citlivé na svetlo. Pri experimente vedci z Masarykovej univerzity v Brne zistili, že ak vypnete živočíchovi kryptochrom, ten stratí schopnosť vnímať  smerovú zložku magnetického pola.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.