Viete, ako využiť chute?

Poznáme šesť základných chutí: sladkú, slanú, ostrú, kyslú, trpkú a horkú. Ich prostredníctvom môžeme ovplyvňovať vnútornú rovnováhu organizmu. Všeobecne obľúbená sladká chuť telo posilňuje a dodáva mu energiu.

spices_2_0123

Nadmerná konzumácia potravín sladkej chuti však vedie, ako je dobre známe, k obezite, zvyšuje produktivitu hlienov a znižuje schopnosť organizmu tvoriť teplo. Do kategórie sladkých potravín patrí napríklad aj maslo, mlieko, výrobky z bielej múky, strukoviny, orechy alebo slnečnicové semiačka.
Slaná chuť čistí, odstraňuje hlieny a plesne, podporuje trávenie, zvyšuje apetít, a zadržiava v organizme vodu. Nadbytok soli priveľmi aktivizuje obličky a spôsobuje predčasné šedivenie vlasov.

Ostrá chuť reguluje činnosť črevného systému a zlepšuje výkonnosť pľúc. Túto chuť reprezentuje surová cibuľa, cesnak, reďkovka, cvikla, štipľavá paprika a väčšina prísad.

Kyslá chuť pôsobí osviežujúco, reguluje tráviace procesy, zlepšuje činnosť pečene a posilňuje intelektuálnu výkonnosť. Zvyšuje tiež apetít a zadržiava v organizme vodu. Priveľa kyslých jedál spôsobuje záhu (nepríjemné pálenie v pažeráku), tvorbu vredov a podráždenie pokožky. Ak sa v jedálnom lístku vyskytuje priveľa kyslých jedál, človek sa stáva podráždeným a výbušným.

Trpká chuť podporuje činnosť hrubého čreva a má vysušujúce vlastnosti, preto zlepšuje hojenie rán a stav mastnej pokožky. Túto chuť reprezentujú napríklad zemiaky a kapusta.

Horká chuť čistí, reguluje vylučovanie tekutín, zlepšuje trávenie, napomáha chudnutiu a "vylaďuje" činnosť srdca. Horkú chuť má napríklad uhorka a čakanka. Priveľa horkého vyvoláva u človeka podráždenie, stratu síl a pocity strachu.

Najlepšie je začleňovať jednotlivé chute do jedálneho lístka tak, aby ich kombinácie boli vyvážené. Pri výskyte zdravotných ťažkostí je zasa možné využiť chute na opätovné nastolenie rovnováhy v organizme. Napríklad, ak je niekomu stále zima (bez ohľadu na teplotu), mal by uprednostňovať jedlá s kyslou a horkou chuťou. Takéto spojenie zohrieva telo a napomáha chudnutiu. Spojenie kyslého a slaného rovnako telo zohrieva, ale podporuje priberanie na váhe. Kto chce získať lepšiu fyzickú kondíciu a dodať telu ľahkosť, mal by si dopriať horké s trpkým. Táto kombinácia tiež pomáha ľuďom s nízkym krvným tlakom a zlým krvným obehom. Kto chce pribrať na váhe, mal by kombinovať sladké jedlá so slanými (pribúda tukové tkanivo) a sladké s kyslými (pribúda svalová hmota).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.