Viete, kde sa točili známe české rozprávky?

Krása stredných Čiech láka filmárov už niekoľko desaťročí. Nakrúcali sa tu filmy oscarové aj študentské, dramatické a samozrejme aj rozprávky. Prevedieme vás na potulkách po hradoch, zámkoch a miestach, kde sa natáčali úspešné rozprávky.

rozpravky_221122

Princezná so zlatou hviezdou na čele 

Táto už klasická československá rozprávka bola natočená v roku 1959, režisérom Martinom Fričom. Síce sa väčšina deja odohrávala vo filmových ateliéroch, vidiecke zábery sú zo stredných Čiech a dvoch historických pamiatok. V hlavnej úlohe si zahral zámok Průhonice, ktorý je spolu s Průhonickým parkom Národnou kultúrnou pamiatkou a súčasťou svetového dedičstva UNESCO, vo vedľajšej úlohe sa predstavil hrad Kokořín.

kokorin

Foto: cs.wikimedia.org (c)Jan Sovka

A pri akých príležitostiach?

Nádvorie zámku Průhonice sa stalo zámkom starého krála Hostivíta (František Smolík), kam prichádza bohatý kráľ Kazisvět VI. (Martin Růžek). Princezná Lada (Marie Kysleková) uteká prevlečená v myšom kožušteku pred Kazisvětom na zámok princa Radovana (Jozef Zíma), ktorý v rozprávke stvárnil hrad Kokořín. Zaujímavosťou je, že obe pamiatky sa objavujú naraz v scéne, kedy volajú kuchára, čo vo filme vyvoláva pocit jedného sídla.

Tipy na výlety v okolí: Aquapalace Praha Čestlice, zámok Berchtold a zrúcanina hradu Říčany.

Lotreando a Zubejda

Výpravnú rozprávku natočil v medzinárodnej  koprodukcii (Česko/Bulharsko/Francúzsko) v roku 1997, známy český režisér Karel Smyzcek na scénar  Zděňka Svěráka; ktorý vychádzal z  knihy  Devatero pohádek od Karla Čapka, konkrétne Druhá lúpežnícka rozprávka a veľká rozprávka doktorská.  V hlavnej úlohe si zahral hrad Valečov a vo vedľajších  úlohách lesy u obce Voznice, lom Alkazar u Srbska a vrch Třemšín.

valecov

Foto: cs.wikimedia.org (c)Zdeněk Fiedlerek

A pri akých príležitostiach?

Na hrade Valečov sa ukrýva banda lúpežníkov na čele so starým Lotrandom (Jiří Pecha), ktorý si ani nevšimol, že mu vyrástol syn do krásy - mladý Lotrando (Jiří Strach), ale bez vzdelania... Posiela ho na štúdia do kláštora, kde pri poznávaní botaniky v okolitých lesov zachráni predajcu bižutérie Lustiga (Arnošt Goldfram) v blízkosti kaplnky na vrchu Třemšín v Brdech.

Tipy na výlety v okolí: ves a vrch Mužský, zámok Mnichovo Hradiště, zrúcanina hradu Hynšta.

Anjel pána

V súčasnosti, veľmi obľúbená rozprávka na pokračovanie (Anjel Pána 2  – 2017), od režiséra Jiřího Stracha bola sfilmovaná v roku 2005. Úspešnosťou medzi divákmi detskými aj dospelými nadväzuje na rozprávku  Lotrando a Zubejda. V hlavnej úlohe si zahral hrad Český Šternberk a vo vedľajšej úlohe hrad Křivoklát.

cesky_sternberk

Foto: cs.wikimedia.org 

A pri akých príležitostiach?

Vianočná rozprávka je o schopnosti odpúšťať a o umení sa nezištne obetovať. Hradné interiéry Českého Šternberku dostali jednu z hlavných úloh, ako hrad pre knieža Maximiliána (David Švehlík). V rozprávke sa objavujú skutočné priestory hradu – kuchyňa, pavlač a  komôrka služobnej Dorotky (Zuzana Kajnarová). Na Hrade Křivoklát môžeme vidieť pivničnú šatľavu (väznicu), v ktorej sa ocitne Dorotka  aj knieža.

Tipy na výlety v okolí: Sázava, rozhľadňa Špulka, zámok Rataje nad Sázavou.

Zdroj foto: sk.wikipedia.org, cs.wikimedia.org

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.