Viete čo všetko prináša nové rozhranie GA4?

Ešte v roku 2020 nám priniesol Google veľkú novinku. Je ňou Google Analytics 4, ktorý má v najbližších mesiacoch definitívne nahradiť pôvodnú verziu.Písal sa rok 2005 a SEO služby zaznamenali obrovský prelom.

google_ga4

Priniesol ho nástroj Google Analytics 4, ktorý priniesol revolučné zmeny aj v rámci nového rozhrania. To prináša hlavne nový dátový model, ktorý je postavený na eventoch. Ak vám ešte vaša SEO agentúra neodporučila prechod naň, asi by ste jej nemali veľmi dôverovať.

Vo svete online marketingu totiž nie je obsahový marketing a iné zbrane všetko, mimoriadne dôležité je aj efektívne zbieranie dát. Na rozdiel od pôvodnej verzie sa dáta v GA4 už viac nebudú spracovávať a ukladať v session based dátovom modeli a základ nebudú tvoriť návštevy. Tie boli tvorené jednotlivými udalosťami všakovakého typu a návštevy sa viazali k jednému užívateľovi.

Analytika prejde na princíp eventov, vrstvu sessions úplne obíde. Udalosti sa po novom dokážu doplniť k užívateľovi na časovú radu. Novinkou je aj zjednotenie eventov, z ktorých si užívateľ jednoducho definuje požadovaný počet parametrov. Zabudnite na priemernú dobu trvania návštevy alebo mieru okamžitého odchodu. A prečo prejsť na GA4 čo najskôr?

Nový dátový model neumožňuje migrovať historické dáta z Universal Analytics, preto neváhajte a začnite si tvoriť históriu dát čo najskôr a odznova. Defaultné reporty, na aké ste boli doteraz z Universal verzie zvyknutí, môžete zabudnúť tiež. Všetko si nastavíte sami.

Už od minulého roku môžete dáta zo streamov vizualizovať priamo v Google Analytics 4, kde to vývojári nazvali „Collectors“. Tu budete realizovať Detailné aj Prehľadové reporty. Nájdu sa aj iné technologické reporty. Vytvorte si desiatky udalostí, v ich názvoch však nezabudnite na prvok, s ktorým sa integrovalo prípadne typ interakcie.

Obrovskou výhodou sú neobmedzené možnosti pri zložitejších implementáciách. Tu máte možnosť benefitovať na triedení udalostí či ich tvorbe priamo na úrovni Google Analytics 4. Ak patríte k skúsenejším expertom na GA, otvárajú sa vám nové možnosti analýz.

Dátový model novej generácie efektívnejšie bojuje proti stratám dát, napríklad pri mazaní cookies či blokácii merania. Postupne ale cookies odsunie do úzadia a bude identifikovať užívateľov inými spôsobmi. Zjednotenie merania mobilných aplikácií s dátovým modelom je možné merať interakcie popri weboch aj z nich.

To prináša efektívnejšie vyhodnotenie a porovnanie chovania užívateľov aj naprieč zariadeniami. Dáta z Google Analytics obohatíte o tie z iných zdrojov vďaka databázovému nástroju (tiež spoločnosti Google) Biq Query, s ktorým je integrácia hračkou. Tieto dáta rýchlo opravíte alebo transformujete.

Zdroj foto:Presentation of the new version of Google Analytics GA4

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.