Viete, čo je klimatická zmena?

Napísal Počasie & Radar 18. marec 2022

O klimatických zmenách sa dnes hovorí veľmi často. Ale čo to vlastne je? Aký je rozdiel medzi prirodzenou zmenou klímy a čo je zmena klímy spôsobená človekom? Aké sú dôsledky klimatických zmien pre celý svet? Pokúsime sa vám ponúknuť jednoduché a jasné odpovede na tieto otázky.

radar_pocasie_1_18322

Zdroj: Počasie & Radar

Globálne zmeny teplôt nie sú žiadnou novinkou

Pod pojmom klimatická zmena rozumieme zmeny teplôt vyskytujúce sa na celom svete. Pre našu planétu nie sú tieto zmeny žiadnou novinkou, ich spúšťačom boli prirodzené procesy. Globálne otepľovania však vďaka ľuďom nabralo veľmi rýchle tempo. Björn Goldhausen, meteorológ spoločnosti WetterOnline, poskytovateľa aplikácie Počasie & Radar na Slovensku, vysvetľuje: „K zmenám globálnej teploty dochádzalo vždy. Zistilo sa to pri výskume klímy, napríklad pomocou údajov z výskumu ľadovcových jadier. Za posledných 800 000 rokov boli v Arktíde zaznamenané výkyvy teplôt aj niekoľko stupňov. Ide však o to, že tieto zmeny boli pomalé, jeden cyklus trval minimálne 23 000 rokov.“

radar_pcasie_2_18322

Teplota vzduchu na celom svete prudko stúpa. V porovnaní s obdobím pred industrializáciou (od roku 1850 do roku 1900) je to už viac ako o 1 stupeň Celzia. Zdroj: Počasie & Radar

Prirodzené príčiny klimatických zmien

Striedanie studených a teplých období má svoje prirodzené príčiny, ako napríklad kolísanie sklonu zemskej osi v priebehu tisícok rokov. Okrem týchto výkyvov, ktorá sa dejú v rámci veľmi dlhých odbobí, dochádza aj k zmenám v menších časových úsekoch. Dopady meteoritov alebo veľké sopečné erupcie dokážu totiž meniť globálnu klímu len na niekoľko rokov. Úlohu pri zmene klímy zohrávajú aj výkyvy slnečnej aktivity. Slnko bolo aktívne najmä koncom 50. rokov 20. storočia, čo malo za následok vyššiu radiáciu a zodpovedajúce zvýšenie teploty.

Klimatické zmeny spôsobené človekom

V posledných desaťročiach došlo k otepleniu všetkých častí klimatického systému, teda oceánov, zeme i atmosféry. Björn Goldhausen pomenúva príčinu jednoducho: „Dôvodom sú klimatické zmeny spôsobené človekom. Teplota vzduchu na celom svete prudko stúpa. V porovnaní s takzvanou predindustriálnou érou je to už viac ako o 1 stupeň Celzia.“

Podľa dostupných údajov za posledných 2000 rokov nebola takáto teplota ešte nikdy zaznamenaná. Od začiatku industrializácie sa zvyšuje hlavne koncentrácia skleníkových plynov, ako je CO2, metán a oxid dusný v atmosfére. Koncentrácia CO2 je dnes vyššia ako kedykoľvek inokedy za posledných 800 000 rokov!

Skleníkový efekt urýchľuje procesy zmeny

V dôsledku zvýšenej koncentrácie skleníkových plynov sa veľká časť slnečného žiarenia vracia späť na zem a nemôže uniknúť do vesmíru. Zem sa tak naďalej ohrieva. Ide o skleníkový efekt spôsobený človekom, ktorý je podľa množstva výskumov príčinou globálneho otepľovania.

radar_pocasie_3_18322

Výkyvy teplôt za posledných 800 000 rokov. Zdroj: Počasie & Radar 

Ciele Parížskej dohody sa môžu čoskoro prekročiť

Klimatické modely predpovedali súčasné otepľovanie už v 70. a 80. rokoch minulého storočia a s ďalším nárastom teploty rátajú až do roku 2100. „Zatiaľ sme dospeli ku globálnemu nárastu teploty o niečo viac ako 1 stupeň v porovnaní s predindustriálnou érou. Parížska klimatická dohoda hovorí o náraste do 1,5 stupňa do roku 2100. Ak však bude súčasný trend otepľovania pokračovať, táto hranica by mohla byť prekročená už o desaťročie. Podľa doterajších krokov politikov by sme mali hovoriť skôr o náraste o 2 až približne 3,5 stupňa. Dôsledky otepľovania sú už, žiaľ,  jasne viditeľné: topiace sa ľadovce, stúpanie hladiny morí a nárast extrémneho počasia,“ konštatuje Björn Goldhausen.

Aktuálna predpoveď počasia

Ak chcete mať aktuálnu teplotu vo vašej lokalite, ale aj na celom svete, stále poruke, stačí ju sledovať na teplotnom radare v aplikácii Počasie & Radar. Bezplatná aplikácia Počasie & Radar je k dispozícii pre Android i iOS.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.