S koňom a psom na snehu

Napísal Michaela Schwarzová 12. január 2024

Keď v Hüttschlagu riadne nasneží, nadobudne svet celkom inú podobu: vidiecke domy prikrýva hrubá snehová perina, zvuky sú tlmenejšie a zdá sa, že i hodiny tikajú pomalšie. Tento zimný pokoj pôsobí aj na ľudí a všedné dni sa nám javia zrazu nekonečne vzdialené.

Na saniach s konským záprahom

Zabaľte sa do mäkkej vlnenej deky a obdivujte zázračné diela prírody: konáre zohnuté pod ťarchou snehu v ihličnatých lesoch alebo obrovské cencúle, ktoré visia so skalných brál. Kone pravidelne vydychujú a plnia chladný vzduch obláčikmi pary. Do prítomnosti vás vráti až tlmený zvuk kopýt a zvonenie rolničiek nenáhlivo sa kĺžucich saní.

Zimná turistika na Loosbühelalm

Keď sa z oblohy k zemi vznášajú posledné snehové vločky, nastal ten správny čas na poriadny zimný turistický výlet, napríklad na chatu Loosbühelalm: výhľad na zasnežené horské velikány vám vyrazí dych! A na chate? Zo stropu visí starý kotol na syr a v krbe veselo blčí oheň. Pán domáci sa vás opýta, či má najprv priniesť šťavnaté pečené mäso alebo si chcete hneď pochutnať na nadýchanom cisárskom trhanci. Veľa prísad v jedlách pochádza z neďalekého gazdovstva – regionálne produkty chutia skrátka skvelo! Na spiatočnú cestu je najlepšie použiť sánky, ktoré na vás už čakajú pred chatou. Najneskôr tretiu zákrutu zvládnete celkom určite úplne hravo. Zdá sa vám, že v detstve sánky nešli tak strašne rýchlo? Možno... Do údolia však prídete s rovnako červenými lícami a búšiacim srdcom. 

10 najrajších výletov na sianiach s koňmi

freepik_horses_slight_winter

Ilustračné foto: Freepik

Hüttschlag – jedna z 20 Horolezeckých dedín

Bývalá banícka dedina Hüttschlag leží vo výške 1.020 m, asi 8 km od Großarlu pri vstupe do Národného parku Vysoké Taury. Neďaleko sa nachádza síce lyžiarska oblasť Skischaukel Dorfgastein/Großarltal, no dedina samotná je tichým útočiskom bez zbytočného ruchu a hluku.

Pohyb vlastnými silami – zimná turistika, výlety na snežniciach s veľkolepou horskou kulisou na pozadí a jazda na saniach s konským záprahom – tu patria k najobľúbenejším dovolenkovým aktivitám.

Hüttschlag je jedna z 20 tzv. Horolezeckých dedín (nem. Bergsteigerdörfer) rakúskeho alpského spolku, ktoré spĺňajú prísne kritéria: zachovali si tradičnú turistickú infraštruktúru, majú malý počet obyvateľov (nie viac ako 2500 stálych obyvateľov) a nedotknutý horský svet nie je prístupný lanovkami ani vlekmi. Viac info...

huttschlag_1

Zdroj foto: Hüttschlag © Tourismusverband Grossarltal Hüttschlag

Najlepšie tipy pre fanúšikov psích záprahov

Nechať sa unášať na saniach so psím záprahom zasneženou krajinou – to je jeden z najneobyčajnejších zimných zážitkov.

Diaľkový okruh pohorím Nockberge - Diaľkový okruh pohorím Nockberge je mimoriadnou výzvou pre mašéra i jeho svorku.

Jazda na saniach so psím záprahom v regióne Waldviertel - Dvojdňový kurz pre mašérov vám umožní nazrieť do sveta psích záprahov.

Ranč so psami husky v regióne Waldviertel - Nočné jazdy so psím záprahom

Výlety so psami husky vo Vorarlbersku - Šesť rôznych trás so psami husky pre šesť rôznych záujmových skupín

freepik_husky_race_mountain_winter

Ilustračné foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.