Prvé tipy na objavovanie Dolného Rakúska na bicykli

Napísal Dolné Rakúsko 13. jún 2023

Dolné Rakúsko má jednu z najlepších turistických cyklistických sietí v Európe. Je priamo prepojená aj s trasami, ktoré prechádzajú Slovenskom, takže prepojenie je pohodlné a blízke. Sieť je výborne značená, plná atrakcií, výhľadov a kvalitných služieb.

1_130623

Cyklistika v Dolnom Rakúsku (c) Weinviertel Tourismus GmbH / Gollner

Môžete sa vybrať na krátky výlet alebo dovolenku, ktorá bude trvať viac dní. Tematické okruhy vás zavedú k tichým vodám, do divokej prírody, za históriou i kultúrou alebo obľúbenou gastronómiou.  

Všetky cesty vedú k vode

Pokojná a zážitková cyklotrasa Ybbstalradweg je vhodná pre cyklistov, ktorí majú radi vodu, rieky a jazerá.  Na bicykli totiž prechádzate po romantických oblúkových mostoch a cez krátky tunel, brázdite divokú roklinu a na pokojných piesočných plážach si môžete užívať slnko a krištáľovo čistú vodu. Odporúčame predovšetkým tieto tri výletné ciele:

Riečne kúpalisko Hollenstein an der Ybbs - Kúpalisko Hollenstein na rieke Ybbs je miestom ako vystrihnutým z obrázkovej knihy. Priezračná voda, kamienková pláž, pozvoľný vstup i hlbšie časti, ktoré dosahujú hĺbku 2,5 metra. Na brehu si môžete zahrať stolný tenis či šachovú partiu a nachádzajú sa tu aj miesta vhodné na grilovanie.

Jazero Lunzer See - Jediné prírodné jazero v Dolnom Rakúsku je obklopené mostviertelskými horami. Je vhodné na kúpanie a nachádzajú sa tu aj vodné bicykle, člny a paddleboardy. Priamo z jazera máte výhľad na nádhernú divokú okolitú prírodu.

2_130623

Lunzer See (c) Mostviertel Tourismus

Roklina Erlaufschlucht Purgstall - Roklina Erlaufschlucht v Purgstalle je od roku 1972 oficiálne prírodnou pamiatkou a rieka Erlauf má na tomto mieste hĺbku až desať metrov. Na vodných plochách a dvoch vyhliadkových plošinách môžete pozorovať silu vody, ktorá tadiaľto preteká už tisíce rokov.

3_130623

Erlaufschlucht (c) Mostviertel Tourismus, weinfranz.at

Na bicykli za kultúrou

V Dolnom Rakúsku nájdete množstvo historických pamiatok, umenie, kláštory, architektúru a výstavy, za ktorými sa oplatí vyraziť na bicykli. Spoznáte nie len nádhernú dolnorakúsku krajinu, ale cestou máte k dispozícii množstvo služieb a oddychových zón. Určite by ste nemali obísť tieto tri kultúrne miesta:

Výstava fotografií La Gacilly Baden Photo - La Gacilly je mesto v Bretónsku vo Francúzsku, kde sa každoročne koná najväčší fotografický festival pod holým nebom v Európe. Po francúzskom uvedení výstavy sa vždy v nasledujúcom roku koná aj v Badene. Na približne 7 km dlhej trase festivalu na námestiach, uliciach, nádvoriach a v parkoch budete môcť obdivovať približne 2 000 veľkoformátových fotografií od  medzinárodných umelcov, pričom od júna do októbra je vstup zadarmo.

Cisárske mesto Baden - Už cisár Claudius (41 – 54 n. l.) vedel o dôležitom význame liečivých prameňov a osadu pomenoval „Aquae“, nemecky „Bäder“. O dobrých 1 800 rokov neskôr si cisár František II. (I.) vybral mesto Baden za svoje každoročné letné sídlo, a to sa tak čoskoro stalo významným kúpeľným centrom pre vyššie vrstvy. Mesto Baden je od roku 2021 zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO „Slávne kúpeľné mestá Európy“. Vďaka bohatej ponuke kultúrnych a kulinárskych zážitkov sa v ňom aj dnes žije priam kráľovsky (alebo ak chcete, „cisársky“).

Prírodný park Liechtenstein - hrad Liechtenstein - Amfiteáter, Dianin chrám, rímsky múr či celý rad ďalších stavieb inšpirovaných antikou môžete preskúmať v prírodnom parku Liechtenstein. Ako bolo na začiatku 19. storočia zvykom, Johann I. von und zu Liechtenstein tu nechal vybudovať park, ktorý so svojimi umelými zrúcaninami a replikami hradov pôsobí priam rozprávkovo. Samotný hrad Liechtenstein, ktorý má takmer 900 rokov, je však stále v prevažnej miere verný originálu a rozhodne stojí za návštevu. Zaparkujte svoj bicykel pred hradom a užite si ducha nádhernej histórie.

4_130623

Liechtenstein (c) Wienerwald_Tourismus/Andreas Hofer

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.