Objavte prastaré miesta s úžasnou energiou v Dolnom Rakúsku I.

Napísal Dolné Rakúsko 27. september 2022

Neobyčajné nálezy a mystické skalné útvary opradené tajomstvom uprostred prírody. Alebo sa vyberte hľadať zmysel života či vnútorný pokoj na jednu z dolnorakúskych pútnických ciest. 

Načerpajte silu na najkrajších miestach Dolného Rakúska. Čakajú vás inšpiratívne prírodné scenérie, kultúrna rozmanitosť a srdečné stretnutia. 

Rakúsky Stonehenge: Fehhaube a Kogelsteine

V regióne Weinviertel, východne od mesta Eggenburg, sa nachádza prírodná rezervácia Fehhaube-Kogelsteine so zvláštnym zoskupením mohutných žulových blokov starých 550 miliónov rokov. Prehistorické nálezy dokazujú, že z tohto miesta ľudia pozorovali hviezdy už v dobe bronzovej. Pravdepodobne najstaršie observatórium v Európe sa nachádza v jedinečnom biotope suchých trávnatých porastov, kde kvitnú vzácne rastliny, ako je kosatec piesočný alebo krivec český. Ak budete mať šťastie, môžete tu zazrieť sysľa, strakoša obyčajného alebo vzácnu včelu - pieskarku.

1_27922

Foto: Fehhaube a Kogelsteine (c) Weinveirtel Tourismus_Mandl

Kamene plné sily: Silová aréna Groß Gerungs

V silovej aréne obce Groß Gerungs je podľa návštevníkov cítiť povestnú mystiku regiónu Waldviertel. Až päť špeciálnych miest sily dokáže turistov uviesť do energeticky povznesenej nálady: 500 ton vážiaca zemeguľa vás údajne zbaví elektromagnetickej záťaže a kaplnka Klauskapelle vám splní želania. Priehlbina monumentálneho kameňa Kierlingsstein je naplnená liečivou vodou, ktorá vraj nikdy nevysychá. Žulový povrch obetného kameňa sa v priebehu miliónov rokov zdeformoval do bizarného tvaru. A kruhové stupne takmer sedem metrov vysokej kamennej pyramídy pri Ober Neustifte sú pre vedcov dodnes záhadou.

2_27922

Foto: Silová aréna Groß Gerungs (c) Waldviertel Tourismus_weinfranz

Chodník druidov: Starovekí Kelti a divoká voda

Vydajte sa po stopách Keltov po chodníku druidov v južnej časti regiónu Waldviertel. Približne 9 kilometrová trasa je označená keltskou runou „Mannaz“, čo znamená „muž“ alebo „človek“. Uprostred lesa návštevníci narazia na takzvaný vonkajší kamenný kruh a vnútorný kamenný kruh, veľké žulové bloky, kde sa pravdepodobne kedysi konali keltské kňazské zhromaždenia. Jedným z najzaujímavejších miest na tomto chodníku druidov je roklina Ysperklamm, kde drevo, žula a voda spolu vytvárajú burácajúce prírodné divadlo.

45_27922

Foto: Chodník Druidov (c) Niederösterreich Werbung_ Michal Petru

Retzbach: Dobré vibrácie pri svätom kameni

Návštevníci obce Retzbach v regióne Weinviertel môžu z lávky elipsovitého tvaru obdivovať takzvaný svätý kameň. Obetný kameň má približne 50 000 rokov a slúžil ako miesto uctievania kultu smrti a vykonávania rituálov plodnosti. Pozitívny účinok na plodnosť má mať kamenný prášok, ktorý sa rozpustí vo vode a vypije. Celá oblasť je vraj popretkávaná takzvanými geomantickými líniami, silnými energetickými prúdmi a vibráciami, ktoré sú populárne najmä pre prútikárov. V susednej vinárni Zum Heiligen Stein na vás čakajú oveľa pozemskejšie radosti: počas letných a jesenných víkendov si tu môžete vychutnať kvalitné vína od vinára Alexa Nebenführa a vynikajúce domáce múčniky.

6_27922

Foto: Retzbach - svätý kameň (c) Weinviertel Tourismus GmbH / Mandl

Mostviertelský slnovratový kruh: Ovocné stromy ako svedkovia času

V roku 2002 bolo v Steinakirchene striedavo vysadených 12 jabloní a 12 hrušiek do kruhu s priemerom 80 metrov. Toto číslo má symbolizovať 24 hodín dňa. Medzi hrušky a jablone boli vysadené rýchlorastúce odrody stromov ako slivky a mišpule. Kruh stromov je obkolesený kruhom kríkov s priemerom 100 metrov. V strede kruhov sa k mostviertelskému nebu týči 6,5 metra vysoký žulový obelisk so slnečnými hodinami. Významné časové body ročného cyklu, ako sú zimný alebo letný slnovrat, sú znázornené neobvyklým spôsobom. Tieto body označujú koľajnice niekdajšej úzkokoľajnej železnice vedúcej údolím Kleines Erlauftal a delové gule z továrne na delá v Gußwerku.

7_27922

Foto: Ovocné stromy ako svedkovia času (c) Niederösterreich Werbung/ Daniel Gollner

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.