Čítanie bez prekážok pre deti s dyslexiou

Digitálna knižnica KUBO – detské knihy prichádza s prelomovou novinkou na uľahčenie čítania. Odteraz si v aplikácii môžu čítať aj žiaci s dyslexiou. Týždenne v nej pribúdajú nové tituly zverejnené v špeciálnom DYSFONTe.

V európskych krajinách navštevuje základnú školu približne 4 – 8 % žiakov s dyslexiou. Dyslexia je porucha učenia, nezávisí od inteligencie človeka. Ide o zníženú schopnosť osvojiť si čítacie zručnosti, pochopiť čítaný text a tiež ho správne prečítať. Deti s dyslexiou preto často zaostávajú za rovesníkmi v dosahovaní rôznych štádií vývoja gramotnosti. Problémom je aj čítanie kníh, ku ktorému si takíto žiaci nemusia nájsť cestu.

kubo_dysfont_1_24

Prvá knižná aplikácia vhodná aj pre deti s dyslexiou

S možnosťou motivovať žiakov a žiačky s dyslexiou k čítaniu prichádza digitálna knižnica KUBO – detské knihy. Využívajú ju tisíce slovenských domácností a jej špeciálna verzia KUBO EDU sa stala praktickou pomôckou na základných školách či osemročných gymnáziách.

Aplikácia sa stále vyvíja a prináša vylepšenia a novinky. Veľa funkcionalít je vyvinutých najmä na základe spätnej väzby učiteľov. Práve od nich prišla požiadavka na uľahčenie čítania kníh dyslektikom.

„Školy sa na nás obracali s problémom, ako umožniť používať apku aj deťom s dyslexiou, preto bola pre nás takáto funkcia prioritou. Sme radi, že ju prinášame ako prví na Slovensku, možno aj v strednej Európe,“ hovorí Jana Baginová, jedna zo zakladateliek projektu KUBO.

Jedinečný DYSFONT od slovenského dizajnéra

Možnosť jednoduchšieho čítania prináša aplikácia vďaka špeciálnemu písmu s názvom DYSFONT, ktorý navrhol slovenský grafický dizajnér Martin Pyšný.

Práve jeho vlastné skúsenosti s dyslexiou ho priviedli k tomu, aby počas štúdia grafického dizajnu vytvoril jedinečné písmo, ktorým uľahčí svet čítania a každodennú prácu s textom nielen sebe, ale všetkým s touto poruchou. Existujúce typy písma pre dyslektikov mu nevyhovovali, preto sa rozhodol vytvoriť vlastné.

„Písma pre dyslektikov bývajú na prvý pohľad čudné. Niektoré až vyslovene škaredé či dokonca zhoršujúce čítanie. Dysfont som navrhol tak, aby bol v prvom rade funkčný a zároveň estetický. Aspoň ja verím, že tieto dve kvality sa nedajú od seba oddeliť,” vysvetľuje Martin Pyšný. 

kubo_dysfont_2_24

Čítanie s väčšou istotou a menším počtom chýb

Dysfont používa jedinečné vnútorné medzery a špecifické tvary, aby ľudia s dyslexiou ľahšie rozpoznali malé a veľké písmená a tie s podobnými tvarmi. Takéto vlastnosti fontu umožňujú presnejšie prečítať oveľa viac textu bez toho, aby bolo nutné urobiť si pauzu už po pár minútach.

„Reakcie ľudí na Dysfont sú veľmi dobré a pre mňa často emotívne, pretože sa vďaka nim oživujú nemilé spomienky zo školských lavíc. Väčšina používateľov sú totiž deti na prvom stupni základnej školy a, samozrejme, ich rodičia. Tým patrí obrovská vďaka, že sa svojím deťom dokážu venovať a vďaka Dysfontu majú v rukách aj vhodnejší nástroj na čítanie. Pochvaľujú si, že ich deti čítajú ľahšie, robia menej chýb a získavajú väčšiu istotu,” uviedol Martin Pyšný.

Dysfont je dostupný v digitálnej detskej knižnici KUBO od marca tohto roku. V nastaveniach E-knihy si stačí prepnúť font z klasického na DYSFONT a deti sa môžu zahĺbiť do kníh z čítankového, odporúčaného aj oddychového čítania prevažne pre druhý stupeň.

Malí čitatelia a čitateľky v KUBOvi nájdu aj pestrú ponuku encyklopédií a rozprávok, pričom každý týždeň v apke pribúdajú nové tituly.

Aplikácia KUBO prináša knihy v klasickej podobe, ale v modernom formáte – v knihách sú ponechané ilustrácie, a sú takmer identické s papierovými predlohami. Digitálna knižnica poskytuje viac ako 1500 detských kníh na jeden klik, pričom každý mesiac pribúda 30–50 nových titulov. Dostupné sú v slovenčine, češtine, angličtine či ukrajinčine. Väčšina z kníh je určená pre deti vo veku 2 až 12 rokov a postupne pribúdajú aj knihy pre 2. stupeň. Viac informácií nájdete na www.kubomedia.sk.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.