Deň trifidov - Dychberúce kultové SCI-FI

Napísal Mário Gešvantner, Albatros Media SK, Lindeni 12. august 2023

Ľudstvo osleplo. Svet ovládli mäsožravé rastliny. Dychberúce kultové sci-fi Deň trifidov z roku 1951 od jedného z najrešpektovanejších britských autorov tohto žánru Johna Wyndhama vychádza v novom slovenskom preklade Ivany Cingelovej vo vydavateľstve Lindeni.

am_lindeni_12823

Lindeni, John Wyndham

Najslávnejší katastrofický román dvadsiateho storočia očaruje aj straší dodnes.

Nikto si nechcel dať ujsť najzvláštnejší meteorický roj, aký kedy ľudstvo videlo. Bill Masen je však po operácii očí, a tak patrí medzi tých, ktorí si túto mimoriadnu udalosť nemôžu pozrieť. Keď si nasledujúce ráno zloží obväzy, zistí, že po meste sa potulujú masy slepých ľudí. Čoskoro si uvedomí, že bezpečný a známy svet, ktorý poznal len pred dvadsiatimi štyrmi hodinami, je navždy preč. Okrem nástrah, ktoré so sebou priniesla katastrofická udalosť, sa však musí vyhýbať aj trifidom, zvláštnym rastlinám, ktoré sa pred rokmi začali objavovať po celom svete. Dvojmetrové mäsožravé rastliny dokážu vytrhnúť korene zo zeme, pomaly kráčať a jediným úderom jedovatého žihadla poľahky zabiť dospelého človeka. Ľudstvo je v troskách a trifidy sú na ceste ovládnuť svet.

„Wyndham sa vyhýba ľahkým alegóriám. Namiesto toho spochybňuje relatívne hodnoty stratenej civilizácie. Doslova slepé ľudstvo tu stojí tvárou v tvár teroru dominantnej prírody..“ napísali o knihe v Guardiane. „Desivá a silná Wyndhamova vízia zostáva dôležitou alegóriou a strhujúcim príbehom.“

Uznanie si vyslúžil aj v americkom denníku The New York Times: „Pre popularizáciu sci-fi urobil Wyndham viac, ako ktorýkoľvek iný britský spisovateľ od čias H. G. Wellsa. Jeho zápletky, akokoľvek fantastické, sa vyznačovali vynaliezavosťou, jasnozrivosťou a hlbokým súcitom s ľudstvom.“

John Wyndham je dodnes zaraďovaný medzi najuznávanejších žánrových spisovateľov vo Veľkej Británii. Venoval sa postapokalipticky orientovaným sci-fi románom a detektívnym príbehom. Jeho rodičia sa rozviedli a on strávil veľkú časť detstva v internátnych školách. Venoval sa farmárčeniu, ale vyštudoval aj vysokú školu. Písal poviedky pre mnohé magazíny, pracoval pre britskú vládu, narukoval do armády a bol účastníkom vylodenia v Normandii. „Bol to najlepší spisovateľ sci-fi, akého kedy Anglicko vyprodukovalo," povedal o ňom legendárny Američan Stephen King. Jeho spisovateľský kolega David Mitchell: „Wyndham bol skutočný anglický vizionár. William Blake s doktorátom vied."

Podľa románu Deň trifidov bol natočený jeden celovečerný film, dva televízne seriály a tri rozhlasové série. V roku 1952 bol nominovaný na International Fantasy Award. Pred dvomi rokmi sa dokonca dostal na britské poštové známky.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.