Marie Curie-Sklodowská a jej fascinujúci život

Napísal Milan Buno, knižný publicista 11. marec 2023

Naše životné príbehy sú ako molekuly. Ak ich zahrejeme, dajú sa do pohybu, rozhýbu aj ostatné častice. Ak nás zahreje a rozhýbe príbeh iného človeka, aj náš vlastný život môže nabrať iný smer... Vedkyňa, rebelka, milujúca žena – toto je príbeh o úžasnej osobnosti, ktorá zmenila svet. Marie Curie-Sklodowská a sila snívať.

ikar_110323

Zdroj foto: Ikar

Píše sa rok 1891, Paríž.
Marie od detstva snívala, že jedného dňa sa vymaní zo stiesnených pomerov v poľskej vlasti okupovanej cárskym Ruskom. Jej sen sa splní po dvadsiatich rokoch - Marie prichádza študovať na Sorbonu. Ako žena si však miesto na výslní vedy musí tvrdo vybojovať.

Marie vie, čo chce. Nedbá na intrigy mužského sveta, púšťa sa do prelomového výskumu a začína žiť podľa predstáv. Po čase nájde v príťažlivom fyzikovi Pierrovi Curiem životnú lásku, aká nemá páru. S manželom dosiahnu prevratné úspechy, no zaplatia privysokú cenu. Marie ešte netuší, aké tragické rany jej osud prichystal.

Marie Curie-Sklodowská a sila snívať je nesmierne čítavý, pútavý príbeh o jedinečnej žene. O jej detstve a formovaní, o nezlomnej vôli a inteligencii. O jej odhodlaní, vlastenectve. O jej láske k Pierrovi Curiemu, o jej role manželky a matky.
Chvíľami sa neveriacky pri čítaní zastavíte a poviete si – ako to táto žena dokázala všetko zvládať?!

Je to príbeh o vede, ale aj o vtedajšej spoločnosti, autorka ukazuje postavenie dievčat a žien. A skvele približuje ťažký život vo vtedajšom Poľsku, ktoré bolo v područí cárskeho Ruska a ako sa Poliaci snažili odolať útlaku Rusov. Ako sa usilovali udržať poľské tradície, zvyky, svoju reč...
Vypočujte si úryvok v podaní Zuzany Porubjakovej z časti, kde Marie Sklodowvska študuje na poľskej škole, no cárske Rusko ich núti učiť sa po rusky, dokonca odriekať Otčenáš v ruštine. A práve do školy prišiel ruský školský inšpektor.

Kniha Marie Curie-Sklodowská a sila snívať vyšla vo vydavateľstve Ikar.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.