Ochutnávka knižných noviniek z Albatros Media

Napísal Alabatros Media SK 17. november 2022

Vitajte v "kuchyni" vydavateľského domu Albatros Media SK, v ktorej nehľadajte jedlo, ale vynikajúce knihy, ktoré pobavia, poučia a privedú čitateľov do sveta fantázie, nezávisle od veku. Navyše sú dobrým tipom na vianočné darčeky.

Priaznivci kultovej série Zaklínač od poľského fenoména Andrzeja Sapkowskeho sa po úspechu exkluzívneho ilustrovaného vydania prvej poviedky o zaklínačovi Geraltovi môžu tešiť na nádherne spracovanie ďalších dvoch príbehov Menšie zlo a Posledné želanie. Fanúšikov francúzskeho autora Bernarda Miniera zase určite poteší jeho nová mrazivá kriminálka Lucia s novou hlavnou hrdinkou a vrahom, ktorý svoje obete aranžuje podľa renesančných obrazov. Rovnako mrazivý je aj román Nikto ma tam nevidel od Very Kurian, kde sa objaví zabijak v skupine študentov, ktorí sú súčasťou nezvyčajnej klinickej štúdie psychopatov – ľudí bez empatie.
Non-fiction literatúru tentoraz zastupuje kuchárska kniha NevyhadzuJEM od autorky blogu Do poslednej omrvinky Lucie Grigovej, v ktorej poradí, aké jedlo uvariť a z akých surovín, aby sa spotrebovalo to, čo doma zvýšilo.

Veľmi sa tešíme z tretieho pokračovania obľúbenej tínedžerskej komiksovej série Motýliky o láske dvoch chalanov zo strednej od Alice Osemanovej, tentokrát s názvom Trojité rande v Paríži. Lákadlom pre tínedžerov bude isto aj nová kniha nemeckej autorky Lin Rina Kufor z oblakov, ktorej dej sa odohráva vo svete bestselleru Kroniky prachu.

Samozrejme, bohatá je predvianočná ponuka pre deti. Lákadlom bude isto kniha Vraniak Albín od zakladateľky ocenenia Biela vrana Zuzany Wienk s ilustráciami Adriána Macha, ale aj ďalšie Adriánove leporelo Na koniec sveta. V ponuke máme aj pokračovania úspešných sérií Smradi a Sherlock Holmes vyšetruje a viacero ďalších skvelých detských titulov.

albatros_media_sk_171122

1. tip: NevyhadzuJem!

Vitajte v kuchyni, v ktorej sa jedlo nevyhadzuje. Možno je ňou aj tá vaša. A možno by ste chceli, aby sa takou stala. Ako je to v tej mojej? Ja som si do nej preniesla známe skautské heslo „Buď pripravený!“. Občas totiž veci nevyjdú podľa mojich predstáv. Ani v živote, ani v kuchyni. Pamätám si, ako som v nedeľu odložila do chladničky ryžu z obeda v presvedčení, že v pondelok z nej niečo uvarím. No v pondelok som toho mala veľa v práci, v utorok som bola unavená variť, v stredu mi žiadne rozumné jedlo z ryže nenapadlo a na večeru som radšej spravila cestoviny. Vo štvrtok som však nebola doma, takže v piatok som ryžu nakoniec vyhodila do koša.

Pamätám sa aj na kuchynské nehody v podobe rozvarených cestovín či nedovarenej ryže. Alebo na zmrznuté zemiaky v chladničke, ktoré mali po uvarení sladkú príchuť. Spomínam si, ako som si lámala hlavu nad tým, čo podniknem s piatimi cuketami od suseda alebo s mrazeným ovocím objaveným v mrazničke tesne pred Vianocami. To všetko sú situácie, ktoré môžu kuchára zaskočiť. Ak v krátkom čase nevymyslí, ako spotrebovať potraviny, ktoré zvýšili, väčšinou skončia v koši. Mimochodom, nemám rada slovo „zvyšky“. Vo väčšine ľudí vzbudzujú čosi podradné, nechcené, menej kvalitné, ba až nezdravé. Na včera uvarenej ryži ani predvčerom kúpených rožkoch však nie je nič zlé. Aby to však s nimi nedopadlo naozaj zle, treba zakročiť, kým nie je neskoro. Pretože akákoľvek záchrana má prísť včas a platí to aj v kuchyni.

Táto kniha nevyzýva k vareniu zo zvyškov – chce dať inšpiráciu a nápad vtedy, ak sa pri varení nejaká surovina nespotrebuje všetka. Zdravie je prvoradé, a preto treba variť z čo najčerstvejších surovín. Ja hovorím„nie“ päťdňovým „zvyškom“ ukrytým v chladničke, hovorím však veľké „áno“ rýchlemu spracovaniu potravín, ktoré sa nezjedli na prvý šup. Ten, kto sa to naučí, spraví dobre nielen svojej peňaženke a kuchárskemu sebavedomiu. Spraví dobre aj životnému prostrediu. Prajem vám, aby vo vašej kuchyni vznikalo čo najmenej „zvyškov“ a aby bola (verím, že aj vďaka tejto knihe) kuchyňou, v ktorej sa jedlo nevyhadzuje. Lucia Grigová

2.tip: Vraniak Albín - Zuzana Wienk

Biele vrany medzi nami! Príbeh o odvahe v každom z nás.
Albín bol obyčajné vranie mláďa. Nemal žiadne superschopnosti, šantil a vystrájal s kamarátmi a niekedy sa aj dosť bál. Najviac ho však trápilo, keď niekomu ubližovali. Jedného dňa, keď sa chudákovi Škrupovi prihodil v triede trapas, Albín sa ho pred celým kŕdľom odvážne zastal. Vtedy sa mu na chvoste objavilo prvé biele pierko...

O knihe...

„Odvahu? Tú predsa máš, Albín. Už niekoľkokrát si sa postavil za to, čomu si veril. Aj odvážni majú strach, len ho dokážu prekonať.“

Albín bol obyčajné vranie mláďa. Nemal žiadne superschopnosti, šantil a vystrájal s kamarátmi a niekedy sa aj dosť bál. Najviac ho však trápilo, keď niekomu ubližovali.

Jedného dňa, keď sa chudákovi Škrupovi prihodil v triede trapas, Albín sa ho pred celým kŕdľom odvážne zastal. Vtedy sa mu na chvoste objavilo prvé biele pierko...

„Ale kým sa ukáže dobro, musí všeličo preskákať. Napríklad aj uletieť z kŕdľa. Aby našiel to, čo vlastne celý čas mal – odvahu.“

Kúpou tejto knižky podporíte občianske združenie Bystriny, ktoré každoročne udeľuje ocenenie pre odvážnych Biela vrana.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

3.tip: Lucia - Bernard Minier

Mrazivý triler obľúbeného Bernarda Miniera!
Zlo sa nezastaví pred ničím. Preto ho musí zastaviť ona. Skupina študentov kriminológie odhalí existenciu vraha, ktorý svoje obete aranžuje podľa renesančných obrazov. Je možné, že vraždil znova? Keď polícia nájde brutálne ukrižovaného madridského vyšetrovateľa, zdá sa, že sa nemýlili. Jeho partnerka Lucia Guerrero sa s pomocou študentov púšťa do zložitého vyšetrovania. Spoločne budú čeliť svojim najhorším obavám, vlastnej minulosti – a pravde, ktorá je odpornejšia než všetky zverstvá z legiend a mýtov.

O knihe...

Zlo sa nezastaví pred ničím. Preto ho musí zastaviť ona.

Skupina študentov kriminológie zo španielskej Salamanky odhalí existenciu vraha, ktorý svoje obete aranžuje podľa renesančných obrazov. Je možné, že vraždil znova? Keď polícia nájde brutálne ukrižovaného madridského vyšetrovateľa, zdá sa, že sa nemýlili. Jeho partnerka Lucia Guerrero sa s pomocou študentov púšťa do zložitého vyšetrovania. Spoločne budú čeliť svojim najhorším obavám, vlastnej minulosti – a pravde, ktorá je odpornejšia než všetky zverstvá z legiend a mýtov.

Viac inšpirácií nájdete na www.albatrosmedia.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.