Nuda z lásky, láska z nudy

Napísal Mária Lešková, Slovenský spisovateľ 13. november 2022

Zmes nevinnosti a zvrátenosti v dvoch románoch legendárnej autorky. Úžasný debutový román Françoise Saganovej Dobrý deň, smútok, ktorý vydala, keď mala iba devätnásť rokov, sa stal okamžitým bestsellerom.

Rozpráva príbeh Cécile, ktorá vedie bezstarostný život so svojím ovdoveným otcom a jeho mladými milenkami, až kým sa jedného horúceho leta na Riviére nerozhodne znovu oženiť... V románe Akýsi úsmev si Dominique, mladá znudená intelektuálka, začne vzťah so starším ženatým mužom, ktorý sa vyvíja nečakaným a znepokojujúcim spôsobom. Tieto dva príbehy o povahe lásky sú trblietavými majstrovskými dielami chladného, no brilantného pozorovania.

Obidve románové prvotiny legendárnej francúzskej spisovateľky Françoise Saganovej vďačili v čase svojho vzniku za obrovský úspech na domácej literárnej scéne i v zahraničí predovšetkým prenikavej a úprimnej spovedi hlavných hrdiniek, študentiek na prahu dospelosti. Nuda z lásky a láska z nudy, zmes nevinnosti a zvrátenosti – to sú charakteristické črty oboch románov, v ktorých Saganová vecne a otvorene podáva eroticky ladené príbehy svojich nezrelých, no zároveň duševne predčasne zostarnutých postáv. Oba Saganovej romány si nás podmaňujú melancholickým tónom a nostalgiou za čímsi neurčitým, čo ich mladým hrdinkám bolestne chýba. Aj po rokoch od svojho vzniku ostali čitateľsky vďačné a príťažlivé. Ich nové vydanie prichádza na pulty našich kníhkupectiev po vyše tridsiatich rokoch.

Z francúzskeho originálu Françoise Sagan: Bonjour tristesse a Un certain sourire, ktoré vyšli vo vydavateľstve Éditions Julliard, Paris 1954, 1956, preložili Jozef Brandobur a Ján Belnay.

ss_131122

Titul DOBRÝ DEŇ, SMÚTOK, AKÝSI ÚSMEV vychádza na 248 stranách, odporúčaná cena 15,90  €.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.