Nový rok...

...v Iráne (Nowruz) sa začína prvým dňom jari, dňom jarnej rovnodennosti (20., 21. alebo 22. marca). V tento deň sa spieva, hoduje a pije čo hrdlo ráči...

>> Móda >> Aktuálne >> Nový rok...

Oslavy Nového roku sa v Iráne nesú v duchu duálneho konceptu - konca a znovuzrodenia, zla a dobra.

Keď sa starý rok chýli ku koncu, Iránci dôkladne poupratujú a vyzdobia svoje príbytky, pripravia si nové šaty, napečú tradičné sladkosti a dajú naklíčiť semená (symbol obnovy).
V predvečer poslednej stredy starého roka (tzv. červenej stredy) zapaľujú vatry a preskakujú ju s pokrikom: "Daj mi svoju krásnu červenú farbu a vezmi si moju chorobnú bledosť!" Deti si okrem toho nasadia masky, zoberú lampióny a chodia po uliciach, búchajúc pritom na hrnce a panvice, aby odohnali zlú minulosť... miestami klopú na dvere a pýtajú si sladké pochúťky.

Niekoľko dní pred začiatkom nového roku je vo všetkých domácnostiach prestretý "obrus siedmych nádob". (Sedmička je v Iráne posvätným číslom a sedem nádob predstavuje sedem anjelských zvestovateľov - znovuzrodenie, zdravie, šťastie, prosperitu, úspech, trpezlivosť a krásu). Nádoby obsahujú naklíčené semená pšenice alebo šošovice, ktoré symbolizujú znovuzrodenie; puding, ktorý predstavuje sladkú obmenu zŕn pšenice; jablko, ktoré je symbolom zdravia a krásy; sušené ovocie z lotosového stromu, ktoré je symbolom lásky; hlavičky cesnaku, ktoré sú symbolom liečiteľstva; ocot, ktorý symbolizuje vek a trpezlivosť; a sumac bobule, ktoré pripomínajú meniace sa farby úsvitu, keď dobro (slnko) víťazí nad zlom (tmou).
Na stole sú tiež knihy múdrosti, drobné mince, maľované vajíčka, ružová voda, sevilské pomaranče... V akváriu pláva zlatá rybka (symbolizuje koniec astrálneho znamenia Rýb, ktoré prechádza do znamenia Barana) a na panvici s rozžeraveným uhlím tlejú voňavé bylinky odháňajúce zlých duchov. Dva svietniky predstavujú rodičov a zapálené sviečky ich deti.

Niekoľko hodín pred koncom starého roka si rodina a priatelia posadajú okolo slávnostne prestretého stola, spievajú piesne, recitujú staré básne a čítajú z koránu. Vstup slnka do znamenia Barana zvestujú výstrely z dela. Najstarší členovia rodiny vtedy začnú ostatným podávať koláčiky, sladkosti, drobné zlaté a strieborné mince... za sprievodu početných objatí.
Veselé oslavy Nového roku pokračujú ešte ďalších dvanásť dní, v rámci ktorých najskôr navštevujú mladší členovia rodiny starších, potom naopak. V trinásty deň sa rodiny vyberú do prírody na piknik a vhodia pritom do vody výhonky naklíčených semien, čím zavŕšia lúčenie so starým rokom.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.