Cestovateľské poklady

Skalné kresby na severovýchode Nórska v mieste Alta,  nazývajú odborníci aj  „knižnicou praveku“ doby kamennej a železnej. Ak budete nablízku miesta Alta, Altafjord, nenechajte si újsť umenie našich predkov.

 Ide o kultúrnu pamiatku so štyrmi náleziskami Jiepmaluokta, Bossekop, Amtmannsnes a Kåfjord s vyše 3 000 sklanými kresbami a rytinami. Ich vek sa odhaduje približne na 2 500 až 6 000 rokov a najväčšie nálezisko sa nachádza práve pri Alte.

alta_mix

Foto Wikipedia.org

Oblasť sa nachádza na chránenom mieste pri Severnom mori. Predpokladá sa, že severonórske pobrežie, v období prechodu zo staršej do mladšej doby  kamennej bolo vyhľadávaným miestom kultových rituálov a obradných ceremoniálov.  Návštevníci - turisti tejto kultúrnej pamiatky sa vydávajú po pripevnených mostíkoch a vyznačených chodníkoch z ranej doby kamennej až do ranej doby železnej. Na skalách ho cestou sprevádzajú obrazy losov, sobov, vodných vtákov, ľudí,  nádherné lode, praveké zbrane a čarovné ornamenty.

alta_petrolyphs_wikipedia

Foto Wikipedia.org, ©Jurek Durczak (Poľsko) - Alta petroglyphs

V súčasnosti sa obrazy nachádzajú vo výške do 26 metrov nad hladinou mora, pôvodne však boli vytvorené na pobreží mora. K výškovému rozdielu v Altafjorde došlo vplyvom pôsobenia tektonických síl. Oko každého návštevníka potešia nádherné scenérie prírody a červenohnedé rytiny, ktoré sú vyobrazením človeka z doby kamennej. Skalné rytiny z obdobia 4 000 – 500 p.n.l. zobrazujú hlavne lovecké výjavy,  rybárov ako aj náboženské rituály. Odhaľujú spolužitie medzi človekom  a zvieraťom, vodstvom, duchmi a bohmi.

alta_flickr

Foto Flickr, ©JenniKate Wallace

Za zamyslenie stojí, prečo vo všetkých epochách skalného maliarstva je vyobrazenie len jediného druhu ryby -  veľkej kambaly, hoci v ich živote bola ryba nanajvýš dôležitá pre prežitie. Ďalšou zaujímavosťou je zobrazenie len jediného dieťaťa  medzi tisíckami skalných kresieb, ktoré zobrazujú rôzne rituály plodnosti ako aj pôrod... Medzi najmladšími sklanými obrazmi sa vyskytujú veľké lode s jej mužskou posádkou, ktoré môžu potvrdzovať aj vojenský či obchodný styk mimo ich oblasť.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.