Chatová romantika, bežkovanie a ochutnávka korutánskej kuchyne

Zimné dni v Korutánsku sú plné pôžitkov, dobrodružstiev a napínavých, často nových skúseností. Korutánsko popri zjazdovkách pozýva na oddych aj množstvo chát. Veľa z nich svojich hostí rozmaznáva typickými korutánskymi špecialitami.

Máte chuť na niečo nové? Možno bežkovanie?

Bežkovanie trénuje výdrž, silu a koordináciu. Navyše podporuje metabolizmus, posilňuje imunitný systém a aktivuje spaľovanie tukov. Nehovoriac o tom, že pohyb na čerstvom vzduchu je balzamom na dušu. Máte chuť vyskúšať niečo nové? Korutánske bežkárske trate sú rozdelené po celej krajine, po všetkých údoliach aj náhorných plošinách, pričom ponúkajú optimálne rámcové podmienky pre začiatočníkov aj pokročilých.

1_korutansko_170223

Zdroj foto: (C) Franz Gerdl, Kärnten Werbung

Je jedno, či si vyberiete Národný park Hohe Tauern, Weissensee, Bad Kleinkirchheim, Rosental alebo Katschberg. Niekoľko bežkárskych centier sa nachádza aj v športovom komplexe Villacher Alpenarena, v obci St. Jakob im Rosental, lyžiarskom stredisku Nassfeld- Pressegger See či pri jazere Pirkdorfer See.

Chatová romantika a ochutnávky z korutánskej alpskej kuchyne

Popri zjazdovkách pozýva na oddych aj množstvo chát. Veľa z nich svojich hostí ozmaznáva typickými korutánskymi špecialitami. V korutánskej alpsko-jadranskej kuchyni sa čerstvé prísady z regiónov, staré tradície varenia a nové interpretácie pretavujú do lahodného celku. V Korutánsku sa aj víno, mušt či pálenka vyrába podomácku. Tak, ako sa to patrí pri skutočne autentickej kuchyni, sa v zaujímavom gastronomickom spektre odzrkadľujú nielen veľmi rozdielne regióny, ale aj kolobeh ročných období.

2_korutansko_170223

Zdroj foto: (C) Franz Gerdl, Kärnten Werbung

Určite by ste mali ochutnať korutánske cestovinové taštičky plnené syrom, ryby domácich chovateľov, ako napr. korutánskeho lososa alebo sivoňa, polievku Ritschert, miestne špeciality z diviny, gailtalskú slaninu, bábovku Reindling alebo pálenku z borovicových šišiek, Zirbenschnaps.

Keď sa v Korutánsku zotmie

Zimné dni v Korutánsku sú plné pôžitkov, dobrodružstiev a napínavých, často nových skúseností. Keď sa slnko schová za hory až do najbližšieho rána, neznamená to koniec týmto pekným pocitom. Práve naopak! Na juhu Rakúska si na svoje prídu aj dobrodružné „nočné sovy“.
Napríklad počas večerného lyžovania (okrem iného v Bad Kleinkirchheim a Nassfelde) alebo počas skialpinistických túr s čelovkou na Dreiländereck. Na viacerých miestach sa tiež možno zúčastniť snežnicových túr za splnu mesiaca (napr. v prírodnom parku Dobratsch) alebo nočnej sánkovačky (napríklad v strediskách Katschberg, Turrach alebo Innerkrems). Úplne nové dojmy zase získate počas „Hviezdnej noci“ alebo ľadolezectva pri umelom osvetlení v stredisku Heiligenblut, prípadne pri splne v kúpeľoch KärntenTherme vo Villachu.

3_korutansko_170223

Zdroj foto: (C) HoheTauern, NPR Dapra

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.