Kam sa bude môcť v lete cestovať?

Situácia s cestovaním do zahraničia na letné dovolenky je zatiaľ stále nejasná. Hranice je možné prekročiť len na maximálne 48 hodín a len do vybraných krajín. Či sa pozrieme do Chorvátska alebo obľúbeného Grécka ešte nevieme.

unsplash_foto

Cestovanie bude tento rok omnoho zložitejšie, než v minulých rokoch. Mnohí zostanú cez leto na Slovensku. V hre však stále sú aj letné dovolenky v zahraničí. Klapnúť by mohlo napríklad Česko, Rakúsko a možno aj obľúbené prímorské štáty ako Chorvátsko a Grécko. Ak máte už sedenia doma dosť a len čo sa otvoria hranice sa vyberiete preč, nezabúdajte na cestovné poistenie. Najlepšie je si priamo u poisťovne aj zistiť, či je schopná vás poistiť na riziko epidémie alebo ďalšie riziká s ňou spojené. Do krajín, ktoré budú označené ako rizikové a ministerstvo nebude odporúčať do nich cestovať, vás poisťovňa pravdepodobne na niektoré riziká nepoistí.

Kam sa budeme môcť pozrieť?

Už dnes je možné v určitom režime cestovať za hranice. Podmienkou je vrátiť sa do 48 hodín, ak nechcete ísť pri návrate do karantény. Vycestovať takto môžete do 8 krajín: Česko, Rakúsko, Maďarsko, Poľsko, Chorvátsko, Slovinsko, Nemecko a Švajčiarsko. O plnom otvorení hraníc s niektorými krajinami by sa malo rozhodnúť do polovice júna.

Rakúsko

Rakúsko už svoje najtvrdšie opatrenia ohľadom cestovania uvoľnilo. Momentálne je možné ísť do Rakúska s dokladom o vycestovaní na 48 hodín. O plnom otvorení hraníc sa stále rokuje, no vyzerá to tak, že je to na dobrej ceste a my si cez leto budeme môcť užiť krásu rakúskych Álp, cykloturistiku alebo len oddych vo wellness.

Chorvátsko

Chorvátsko ako jeden z najobľúbenejších letných turistických cieľov Slovákov by rado svoje hranice turistom otvorilo čo najskôr, aby zlepšilo svoju ekonomickú situáciu. Česko spolu s Nemeckom, Slovinskom a Rakúskom majú v pláne vytvoriť akýsi koridor a „mini Schengen“, aby sa ich občania mohli do tejto obľúbenej krajiny dostať. Ako to bude so Slovenskom a či sa pripojí budeme snáď vedieť v polovici júna.

Grécko

Grécko sa turistov chystá privítať od júla, kedy sa plne otvorí pre ľudí z vybraných krajín. Zatiaľ však nevieme, či bude možné vycestovať aj zo Slovenska a aká bude situácia po návrate. Je možné, že Slovensko karanténnu povinnosť nezruší a po návrate vás bude čakať 14 dní v izolácii. Ak to však vyjde, je tu hneď niekoľko možností, kam sa vybrať – Santorini, Zakhyntos alebo Korfu.

Kanárske ostrovy

Kanárske ostrovy patriace pod správu Španielska chcú hranice otvoriť čo najskôr. No so situáciou, aká panuje v samotnom Španielsku to nebude také jednoduché. S prísnymi opatreniami a dostatočnými odstupmi by však oddych na pláži mohol byť realitou. Ostrovy neboli zasiahnuté tak veľmi ako vnútrozemie, preto by sa turistom mohli otvoriť aj o niečo skôr, než v októbri.

Kam a či vôbec budeme môcť ísť tento rok na dovolenku zatiaľ nie je celkom jasné. No ak sa hranice otvoria, bude to za prísnych podmienok. Rúšok sa pravdepodobne nezbavíme, na pláži budú musieť byť odstupy, ktoré už dnes niektoré krajiny vyriešili vymedzením priestoru pre jednotlivé ležadlá šnúrou či dokonca plastovými stenami. Má to však aj svoju výhodu, aspoň sa na pláži nebudeme tlačiť.

Zdroj: Unsplash.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.