Rýchlokurz bezpečnej jazdy na dovolenke autom

Únava a nepozornosť zvyšujú riziko dopravných nehôd či kolíznych situácií. Ak máte pred sebou dlhú cestu autom, dodržte niekoľko pravidiel. Auto prináša pri jazde na dovolenku väčšiu voľnosť, možnosť ísť vlastným tempom, ale... 

cestovanie_821

... zároveň však prináša aj množstvo kolíznych situácií na vozovke, ktoré je potrebné zvládať. Vyžaduje si preto nielen dôkladnú prípravu, ale aj dodržiavanie pravidiel počas celej cesty tak, aby bola jazda bezpečná nielen pre vás a pre celú posádku vo vozidle, no tiež pre všetkých účastníkov cestnej premávky.

1.     Bez kontroly auta to nejde

Hoci ste technický stav vozidla skontrolovali už na jar, pozornosť mu venujte pred každou dlhšou jazdou. Skontrolujte najmä funkčnosť bŕzd - brzdového obloženia, doštičiek aj tlmičov, stav autobatérie, funkčnosť svetiel, stieračov či stav prevádzkových kvapalín, aj funkčnosť  a stav klimatizácie. „Tlak v pneumatikách treba prispôsobiť záťaži vozidla, keďže väčšinou na dovolenky sú vozidlá plne obsadené a naložené. Správne nahustenie pneumatík nemá vplyv iba na ich životnosť, ale aj na bezpečnosť jazdy. Nezabúdajte tiež na kontrolu stavu náhradnej pneumatiky alebo opravnej sady, počet reflexných viest podľa smerníc jednotlivých krajín, ale aj kompletnosť povinnej výbavy a dátum exspirácie lekárničky, ak ste ju už otvárali. Tiež vyskúšajte aj stav a funkčnosť klimatizácie, ak ste ju dlhšie nepoužívali,“ radí Vladimír Guštafik, Head of Operations Services Business Lease Slovakia. Spoločnosť je poskytovateľom komplexnej mobility a operatívneho lízingu.

2.     Vopred zistite možnosti tankovania

Ak cestujete s deťmi, prípade do neznámej oblasti, preštudujte si všetky potrebné informácie, aby ste si cestu bezpečne naplánovali. Predovšetkým si zistite prípadné poplatky za diaľnicu v krajinách, cez ktoré budete prechádzať, ale aj sieť čerpacích či dobíjacích staníc, aby ste vedeli, kde sa oplatí výhodnejšie tankovať, resp. aby ste s vozidlom nezostali takpovediac visieť na ceste, prípadne v kolóne. Treba si uvedomiť, že pri zapnutej klimatizácii má naštartovaný motor aj počas státia určitú spotrebu paliva, preto nejazdite na doraz.  „Pri jazde elektromobilom je zas potrebné si cestu naplánovať už s ohľadom na nabíjacie stanice a vyplnenie času počas nabíjania vozidla,“ konštatuje odborník. Nezabudnite aj na nevyhnutné množstvo peňazí v danej mene. „Pred cestou si skontrolujte platnosť bielej a zelenej karty a na jej zadnej strane si pozrite aj zoznam, či platí v krajine, do ktorej cestujete. Ak nie ste majiteľom vozidla,  napríklad ho máte na operatívny lízing, v krajinách mimo EÚ vyžadujú notársky overené splnomocnenie na používanie vozidla. V Business Lease ho vydávame na vyžiadanie,“ hovorí Vladimír  Guštafik.

3.     Kontakty majte na dosah

Poruke treba mať aj príslušné tlačivá a kontakty v prípade poistnej udalosti. „Už vopred si zistite, aký je rozsah vašich asistenčných služieb v prípade, že potrebujete náhradnú mobilitu kvôli nehode, nepojazdnosti, či krádeži vozidla a podobne,“ vysvetľuje odborník. Všetky kontakty, vrátane asistenčnej služby či slovenského konzulárneho úradu pri cestách do zahraničia, majte vždy na dosah. V prípade využívania operatívneho lízingu je výhodou nepretržitá asistencia po celej EÚ, kedy má vodič nárok na náhradnú mobilitu. Ak v prípade nevyhnutnej opravy v servise v zahraničí náklady nepokrýva cestná asistencia, je nevyhnutné všetko zdokumentovať, skontrolovať správnosť a kompletnosť fakturačných údajov servisu a vyžiadať si schválenie nákladov u lízingovej spoločnosti.

4.     Nezabúdajte na pitný režim

Jazda sa môže kvôli kolónam či neočakávaným prekážkam predĺžiť, myslite preto na pitný režim a zásobte sa dostatočným množstvom tekutín, prípadne aj malým snackom. Pitný režim je dôležitý aj z hľadiska udržania si koncentrácie a zdravotnej kondície. Samozrejme, počas jazdy neužite žiaden alkohol. Ohrozili by ste nielen seba, ale aj celú posádku. Okrem toho, v prípade poistnej udalosti by to bol dôvod odmietnutia poistného plnenia zo strany poisťovne. Počas dlhšej jazdy si určite robte prestávky. V prípade pocitov únavy okamžite zastavte, vždy však každé dve hodiny aspoň na 15 minút. V noci zastavujte len na dobre osvetlených parkoviskách a odpočívadlách. Pozor na pouličných či parkoviskových predajcov. Vždy skontrolujte, či ste pri opustení vozidlo zamkli a nenechávajte v ňom ani cenné predmety. „Pri opustení vozidla aktivujte všetky spôsoby zabezpečenia, ktoré vozidlo má. V prípade krádeže vecí vo vozidle platí, že poisťovňa preplatí škodu len vtedy, ak veci neboli voľne pohodené a viditeľné,“ upozorňuje odborník.

5.     Neriskujte

To by mala byť alfa a omega každej jazdy. Počas jazdy vždy používajte bezpečnostný pás a ubezpečte sa, že pás použijú aj spolucestujúci. Nepodceňujte to najmä v prípade detí. Ich vymrštenie v prípade prudkého nárazu auta by mohlo skončiť s fatálnymi následkami. Hneď na začiatku si nastavte sedadlo a opierku tak, aby ste mali chránenú hlavu aj krk. „Na ceste dodržujte bezpečnú vzdialenosť, ako aj povolenú rýchlosť. Vždy sa koncentrujte. Moment nepozornosti vás môže stáť život,“ upozorňuje odborník. V žiadnom prípade nechoďte do rizika. Obdobne už vopred myslite na to, ako deti v aute zabaviť. Pripravte im maľovanky, dobrú knihu či hru, alebo hru prispôsobte pozorovaniu okolitej krajiny. Zamestnajte ich vždy tak, aby nerušili či neznervózňovali vodiča. Pozrite si pre istotu vopred aj možné destinácie, kde by ste v prípade potreby mohli prespať, prípadne zaujímavé miesta, ktoré by ste v rámci pravidelnej prestávky mohli vidieť. Počas jazdy neposielajte správy cez telefón, ani netelefonujte. Ak potrebujete telefonovať, použite hands-free zariadenie. 


O spoločnosti Business Lease 

Business Lease Slovakia je stredoeurópskou lízingovou spoločnosťou patriacou do skupiny Business Lease Group. Spoločnosť sídli v Bratislave a má pobočku v Košiciach. Nadnárodná spoločnosť pôsobí aj v Českej republike, na Slovensku, v Poľsku, Maďarsku a Rumunsku a je divíziou AutoBinck Group (www.autobinck.com).

Na Slovensku bola spoločnosť Business Lease založená v roku 1998 v Bratislave. Podporujeme myšlienky spoločenskej zodpovednosti, mobility, inovácií, cirkulárnej ekonomiky a veľmi nám záleží na spokojnosti našich zákazníkov, zamestnancov aj našich dodávateľov. Dávame si záležať na budovaní zdravej firemnej kultúry a hodnotách. Okrem veľkých medzinárodných zákazníkov poskytujeme služby aj pre menšie a stredne veľké spoločnosti s balíkmi služieb šitých na mieru.

Komplexné riešenie mobility:

Služby pre firmy:

 

 

Služby pre fyzické osoby:

 

 

O spoločnosti AutoBinck Group

AutoBinck Group je medzinárodná spoločnosť s centrálou v holandskom Utrechte. AutoBinck Group pôsobí na trhu od roku 1907 a dnes je jedným z popredných hráčov v oblasti poskytovania mobility v Európe. Skupina má tri divízie, patrí pod ňu 24 spoločností v 7 európskych krajinách. Celkový počet zamestnancov AutoBinck Group je 1 102. Ročné tržby skupiny predstavujú 985 miliónov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.