Autom na lyžovačku? Pozor na detaily prípravy

Jarné  a zimné prázdniny mnohí využívajú na lyžovačku či už na Slovensku, alebo v zahraničí. To však zároveň prináša väčší ruch a riziko kolízií na cestách. Ak sa na ňu chystáte aj vy autom, treba kontrole stavu vozidla a samotnej príprave na cestu venovať primeranú pozornosť.

auto_arval_vodicka

Tu je niekoľko rád:

Skontrolujte aj chladiacu zmes

Nie je nič horšie, keď počas jazdy zasneženými kopcami či zahustenou diaľnicou zistíte, že sa vám minula zmes do ostrekovačov, stierače nestierajú súvisle, alebo ste dostali defekt a v aute chýba náhradná pneumatika, prípadne autobatéria melie z posledného, prestala svietiť žiarovka, alebo brzdy haprujú. Pred jazdou do hôr preto venujte kontrole náležitú pozornosť.

„Napríklad hoci v zime k vyvretiu vody v chladiči pravdepodobne nedôjde, ak je chladiaca zmes už neúčinná, v prípade jej zamrznutia môže dôjsť k rozsiahlemu poškodeniu motora,“ upozorňuje Vladimír Guštafik, Head of Operations Services Business Lease Slovakia. Spoločnosť je poskytovateľom komplexnej mobility vrátane operatívneho lízingu pre právnické aj fyzické osoby.

Pred jazdou skontrolujte aj stav zmesi do ostrekovačov a nezabudnite na náhradnú náplň. Ak vonkajšia teplota v horách v noci výrazne klesá pod bod mrazu, pridajte vodu do ostrekovačov aj s bodom mrznutia do -20 stupňov Celzia. „Ak by voda v ostrekovačoch zamrzla, okrem znefunkčnenia mechanizmu ostrekovania môže mráz poškodiť nádobu na kvapalinu alebo hadičky k ostrekovačom,“ upozorňuje Vladimír Guštafik.

Skontrolujte tiež funkčnosť a správne nastavenie sklonu svetiel vrátane hmloviek. „Pri jazde v hmle či hustom snežení denné svietenie nestačí a je potrebné prepnúť na stretávacie svetlá, prípadne hmlovky,“ vysvetľuje odborník. Ak ste pred zimou neskontrolovali stav bŕzd v servise, urobte tak určite teraz, najmä ak máte namierené na dlhú cestu, a to aj do zahraničia.

Zimnú výbavu nepodceňte

Nespoliehajte sa, že cesty budú suché. Zimná výbava by mala obsahovať škrabku na sklo, metličku alebo lopatku na sneh a v horských oblastiach by mali byť samozrejmosťou zimné reťaze. „Treba si uvedomiť, že ak začne snežiť, bez zimnej výbavy vám sneh dokáže skomplikovať jazdu aj na krátku vzdialenosť. Okrem toho, podľa predpisov musí byť vozidlo pred každou jazdou očistené tak, aby sa z neho počas jazdy neuvoľňovali žiadne kusy snehu či ľadu a neohrozovali iných účastníkov cestnej premávky. Inak vám hrozí pokuta,“ upozorňuje Vladimír Guštafik. Navyše sneh a ľad na aute zvyšujú spotrebu paliva. Keďže počasie je v zime nepredvídateľné, je vhodné mať vo vozidle aj deku či náhradné teplé oblečenie, pokiaľ by z dôvodu nehody alebo neprejazdnej cesty musel vodič či posádka vozidla stráviť vo vozidle dlhší čas. Skontrolujte aj stav lekárničky a reflexných  viest. 

Pozor na dokumenty

Ak budete využívať diaľnicu, nezabudnite si zaobstarať elektronickú známku, ak ju ešte nemáte. Pri jazde do zahraničia si preštudujte, kde sa platí mýto a kde diaľničná známka a či si ju môžete obstarať vopred elektronicky, čím ušetríte čas. Ak cestujete do nečlenských krajín únie, skontrolujte si aj platnosť zelenej poisťovacej karty. „Tá potvrdzuje medzinárodné poistenie zodpovednosti za škodu a najmä pri nečlenských krajinách únie sa môže stať, že vás bez nej do krajiny ani nepustia,“ upozorňuje Vladimír Guštafik. Pred cestou tiež zvážte havarijné poistenie vozidla, pripoistenie, ako aj vaše cestovné poistenie. Zároveň si pred cestou skontrolujte aktuálnosť kontaktov na asistenčnú  službu, ale aj na slovenské konzulárne oddelenie v danej krajine. Obvykle by vám mala po prechode hraníc prísť prostredníctvom mobilného operátora od Ministerstva zahraničných vecí SR aj SMS s kontaktom, kam v prípade nehody, krádeže či inej poistnej udalosti volať. Získate tak cennú pomoc, ako vzniknutý problém riešiť. „V prípade využívania vozidla na operatívny lízing prostredníctvom Business Lease je situácia pre vodiča o niečo priaznivejšia. Hlavným benefitom mu je popri vlastnej asistencii na ceste aj mobilita, teda poskytnutie náhradného auta bez nutnosti úhrady poplatkov za služby na mieste,“ podotýka odborník.

Preštudujte si cestu

Hoci navigácia je spoľahlivá, preštudovať si vopred trasu nie je na zahodenie. Zhustená premávka a prípadná neopatrnosť môžu zapríčiniť dopravnú nehodu a následne kolóny. Práve naštudovanie trasy vám umožní nájsť alternatívy a miesta na oddych.

Pri šoférovaní sa maximálna koncentrujte. „Moment nepozornosti vás môže stáť aj život. Pred cestou by ste si mali dostatočne oddýchnuť a pri dlhých trasách robiť prestávky každé dve hodiny aspoň na 15 minút,“ podotýka Vladimír Guštafik. Hneď na začiatku si nastavte sedadlo a opierku hlavy tak, aby ste mali chránenú hlavu aj krk. Počas jazdy neposielajte správy z telefónu, ani zbytočne netelefonujte. Jednak je to zakázané a jednak tým ohrozujete bezpečnosť. Ak potrebujete telefonovať, použite hands-free zariadenie alebo zastavte na bezpečnom mieste. Bezpečnostný pás musia mať aj všetci členovia posádky vrátane detí, ktoré by mali byť na základe ich výšky alebo hmotnosti správne usadené v príslušnej detskej sedačke či na podsedáku.

Počas jazdy predvídajte

Jazdu je vždy dôležité prispôsobiť stavu vozovky. Ak ste sa pustili na dlhšiu cestu a počasie sa rýchlo mení, vyskúšajte vždy po istých úsekoch stav vozovky pribrzdením. „Tak, aby ste brzdením neohrozili ostatných účastníkov premávky, hlavne vozidlá za vami,“ konštatuje Vladimír Guštafik. Rovnako dôležité je predvídať správanie ostatných vodičov idúcich pred vami či oproti vám. Základom sú rýchle a správne reakcie, koncentrácia a defenzívna jazda. „Brzdné dráhy sú na mokrej či primrznutej vozovke výrazne dlhšie, ako bežne. Preto je potrebné viac predvídať, znížiť rýchlosť, nechávať si väčšie odstupy od vozidiel pred vami, aby ste mali na brzdenie „viac priestoru“,“ radí Vladimír Guštafik. Ak napriek tomu potrebujete zabrzdiť okamžite a vaše vozidlo je vybavené systémom ABS, v prípade núdzového brzdenia „šliapnite“ naplno na brzdový pedál. „Prerušované brzdenie za vodiča spraví systém ABS,“ vysvetľuje odborník. Pozor pri vozidle s pohonom všetkých kolies (4x4). V zimných podmienkach má síce lepší rozbeh, no brzdenie je horšie oproti bežným vozidlám. „Je to najmä kvôli väčšej hmotnosti týchto vozidiel a teda väčších zotrvačných síl pôsobiacich na vozidlo pri brzdení,“ upozorňuje Vladimír Guštafik. Obdobne v kolóne dodržujte odstup. „Niektoré modernejšie vozidlá sú už vybavené adaptívnym tempomatom, ktorý je dobrým pomocníkom pri jazde v pomaly sa posúvajúcej kolóne, kde sa nastavený odstup od vozidla pred nami dodržiava automaticky. A teda či už s využitím takéhoto tempomatu alebo za pomoci moderných proti-kolíznych systémov vozidla sa chvíľka nepozornosti nutne nemusí, v prípade náhleho spomalenia vozidla pred vami, skončiť nehodou,“ hovorí Vladimír Guštafik.

Žiadna panika

To je základné pravidlo v prípade, že došlo k poistnej udalosti. Ak je ohrozený život, snažte sa poskytnúť prvú pomoc a volať záchrannú službu. Kontakty, vrátane asistenčnej služby, majte vždy na dosah. Na všetkých vozidlách vyrobených od marca 2018 sa pri vnútornom spätnom zrkadle nachádza takzvané SOS tlačidlo systému e-Call, ktorého zatlačením ste priamo spojení s tiesňovou linkou, kde vám okamžite vedia poskytnúť pomoc, a ak je to nutné zorganizovať všetky záchranné zložky. V kritických situáciách je tento spôsob pomoci veľmi cenný. Priebeh poistnej udalosti riadne zdokumentujte aj v prípade, ak došlo len k škodám na vozidle, respektíve, privoláte políciu. „Dôležité je to najmä v prípade požiadavky o poistné plnenie zo strany poisťovne,“ upozorňuje Vladimír Guštafik. Okrem riadneho zdokumentovania udalosti je dobré vypísať aj formulár Záznam o nehode, ktorý by ste mali mať stále vo vozidle. „Jeho vyplnenie následne uľahčí celý vybavovací proces s poisťovňou. V prípade operatívneho lízingu tiež odporúčame klientom zdokumentovať udalosť, no následne už celý vybavovací proces s poisťovňou zabezpečuje lízingová spoločnosť,“ dodáva Vladimír Guštafik. Ak nemôžete na mieste spísať záznam o nehode, poznačte si všetky údaje vinníka a spravte základnú fotodokumentáciu nehody.

Stret so zverou

Stret s lesnou zverou dokáže spôsobiť nielen vysoké škody na vozidle, ale aj vážnu ujmu na zdraví. V prípade jazdy cez les, či územie označené výstražnou značkou upozorňujúcou na lesnú zver, preto prispôsobte rýchlosť. Už 80 km/hod. dokáže spôsobiť posádke smrteľný úraz. Obdobne, ak zver zazriete na ceste, znížte rýchlosť, pri nočnej jazde stlmte svetlá a radšej ju odplašte trúbením. V prípade poistnej udalosti sa presvedčte, či sa posádke vo vozidle nič nestalo, následne nehodu nielen zdokumentujte, ale privolajte aj políciu. „Povinnosťou vodiča je vždy pri strete s divou zverou privolať políciu, bez ohľadu na výšku škody a bez ohľadu, či je vozidlo v osobnom vlastníctve alebo na operatívny lízing,” dodáva.

Kedy volať políciu

Ak je škoda na vozidle zjavne dôsledkom úmyselného konania cudzej osoby, jedná sa o vandalizmus a je potrebné privolať políciu. Zdokumentovanie poškodenia vozidla políciou je nevyhnutné aj vtedy, ak vám škodu spôsobil sneh zo strechy budovy, napríklad hotela, chaty a podobne, alebo aj ľad či cencúle a nemáte možnosť spísať škodovú udalosť z jeho poistenia. Pokiaľ chcete, aby spoluúčasť platil vlastník budovy, je okrem privolania polície ešte vhodné zabezpečiť si svedkov, ktorí dosvedčia, že vozidlo sa nachádzalo v danom momente pri predmetnej budove. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.