História ŠKODA Motorsport: Zbierka úspechov a titulov

Napísal TS Škoda Auto 02. november 2022

ŠKODA je so svojimi autami pevnou súčasťou pretekárskych a rely tratí celého sveta už 121 rokov. Medzi legendy dlhej histórie motoršportu patrí ŠKODA 130 RS, ktorá v roku 1977 vybojovala dvojnásobné víťazstvo vo svojej triede na slávnej Rallye Monte Carlo a stála na počiatku histórie značky RS.

skoda_auto_rs_1_1122

ŠKODA AUTO | RS Experience

Z histórie...

V rokoch 2015 až 2022 dominovali FABIA Rally2 a Rally2 evo triede WRC2 v rely. S viac ako 1 900 víťazstvami, dvanástimi titulmi majstrov sveta a mnohými ďalšími regionálnymi a národnými šampionátmi po celom svete, patrí FABIA Rally2 a jej verzia evo medzi najúspešnejšie rely autá svojej triedy na svete. 

História motoristického športu značky ŠKODA, rovnako ako história spoločnosti ŠKODA AUTO, začína na dvoch kolesách, a to konkrétne motocyklom Slavia typ B. Štyri roky po založení firmy začali Václav Laurin a Václav Klement v novembri 1899 okrem bicyklov ponúkať aj prvé motocykle. V júni 1901 nasledovali prvé úspešné preteky na 1 196 kilometrov dlhej trati z Paríža do Berlína, ktoré sa išli na tri etapy. Po prvej svetovej vojne sa pretekov začali zúčastňovať aj vozidlá značky ŠKODA. V januári 1936 dosiahla prvý významný úspech ŠKODA POPULAR, ktorá skončila na legendárnej Rallye Monte Carlo v triede do 1 500cm3 na druhom mieste.

Úspechy v povojnovom období

Po druhej svetovej vojne sa značka ŠKODA rýchlo vracia na pretekárske trate. V júli 1948 vybojovali tri vozidlá ŠKODA 1101 Tudor trojnásobné víťazstvo v triede cestovných vozidiel do 1,1 litra pri obnovení 24-hodinových pretekov v belgickom Spa. OCTAVIA TS vyhrala trikrát za sebou svoju triedu na Rallye Monte Carlo v rokoch 1961 až 1963.

Prvé pretekárske autá RS a legendárny model ŠKODA 130RS

V sedemdesiatych rokoch začína ďalšia úspešná kapitola histórie motoršportu značky ŠKODA s prvými pretekárskymi autami RS: v roku 1974 vznikajú dva rely prototypy ŠKODA 180 RS a 200 RS. V roku 1975 tieto dva modely nahrádza ŠKODA 130 RS a ako „Porsche Východu“ v roku 1977 oslavuje na Rallye Monte Carlo vo svojej triede dvojnásobné víťazstvo. V rokoch 1978, 1979 a 1981 toto kupé trikrát zvíťazilo vo svojej triede aj na Rally Akropolis. ŠKODA 130 RS je mimoriadne úspešná aj na okruhoch a v roku 1981 získava titul v Majstrovstvách Európy cestovných automobilov. Modernizované vozidlo ŠKODA 130 LR sa rôznych rely zúčastnilo aj v 80. rokoch. V roku 1986 obsadilo v celkovom poradí Rally Sanremo šieste miesto a v tom istom roku zvíťazilo v Tureckej rely, ktorá bola súčasťou majstrovstiev Európy.

skoda_130_rs_1975

ŠKODA 130 RS Rallye Monte Carlo (1975)

Tri dekády rely úspechov značky ŠKODA

V 90. rokoch značka ŠKODA na pretekárske trate vybehla s novými modelmi. Najskôr to bol v rokoch 1991 až 1994 FAVORIT, ktorý na Rallye Monte Carlo vybojoval štyri víťazstvá vo svojej triede v rade, pričom posledné dve víťazstvá boli dokonca dvojité. V roku 1997 potom na Rallye Monte Carlo triumfoval aj jeho nástupca, model FELICIA. Na pozadí týchto úspechov sa ŠKODA AUTO rozhodla vstúpiť do najvyššej triedy majstrovstiev sveta v rely a prvýkrát nasadila auto s pohonom všetkých kolies. Bola to ŠKODA OCTAVIA WRC. V roku 2003 ju potom nahradil model FABIA WRC, ktorý vychádzal z prvej generácie modelu FABIA. V roku 2009 automobilka predstavila jeho nástupcu v podobe rely variantu FABIA SUPER 2000, ktorý v roku 2013 vybojoval na Rallye Monte Carlo víťazstvo vo svojej triede a v rokoch 2010 až 2015 získal ďalšie štyri umiestnenia na stupňoch víťazov.

FABIA Rally2 a Rally2 evo: Najúspešnejšie rely autá vo svojej triede

V roku 2015 ŠKODA predstavila vozidlo FABIA R5, ktoré sa stalo celosvetovo najúspešnejším rely autom vo svojej triede a ktoré dominovalo v kategórii WRC2. Automobil s pohonom všetkých kolies vychádzajúci z tretej generácie modelu FABIA bol neskôr v rámci zmeny predpisov premenovaný na FABIA Rally2. V roku 2019 predstavila ŠKODA Motorsport inovovanú verziu svojho úspešného modelu FABIA R5 evo (aktuálne FABIA Rally2 evo). S vyše 470 postavenými exemplármi oboch modelov zaznamenala ŠKODA Motorsport do októbra 2022 celkovo viac ako 1 900 víťazstiev, a to vrátane štyroch triumfov na Rallye Monte Carlo. K tomu treba prirátať 4 650 umiestnení na stupňoch víťazov na 14 440 súťažiach po celom svete. ŠKODA Motorsport a jej zákaznícke tímy pozbierali s vozidlami FABIA R5 / Rally2 a FABIA R5 evo / FABIA Rally2 evo celkovo dvanásť titulov majstrov sveta v kategóriách jazdcov alebo tímov a mnoho ďalších titulov v Európe, ázijsko-pacifickom regióne a v národných šampionátoch po celom svete.

Modely ŠKODA RS: tradične športové

› Prvými nositeľmi označenia RS boli súťažné prototypy 180 RS a 200 RS
› Od roku 2000 nesú túto skratku aj športové sériové vozidlá značky ŠKODA
› Portfólio vozidiel RS v súčasnosti zahŕňa modely OCTAVIA RS, OCTAVIA RS iV, KODIAQ RS a čisto elektrický ENYAQ COUPÉ RS iV
› FABIA RS Rally2 svojím označením nadväzuje na legendárne víťazné vozidlo ŠKODA 130 RS z Rallye Monte Carlo

RS – Motoristický úspech vyrobený v Mladej Boleslavi

Označenie RS, ktoré znamená Rally Sport, zaviedla ŠKODA AUTO prvýkrát v roku 1974, a to u pretekárskych prototypov ŠKODA 180 RS a 200 RS. V roku 1975 automobilka predstavila legendárny model 130 RS, ktorý má vďaka početným motoristickým úspechom pevné miesto v histórii značky ŠKODA. Dvojdverové kupé vyvinuté pre pretekárske nasadenie vychádzalo zo sériového modelu ŠKODA 110 R a vďaka dôsledne odľahčenej konštrukcii z hliníka (strecha a vonkajšie panely dverí) a laminátu (blatníky a kapota) vážilo len 720 kg. Pretekársky špeciál s pohonom zadných kolies disponoval motorom s objemom 1,3 l a výkonom 140 k. Do roku 1983 vybojoval na medzinárodných súťažných tratiach a pretekárskych okruhoch množstvo úspechov. V roku 1977 skončil špeciál ŠKODA 130 R, ktorý bol prezývaný aj Porsche Východu, na legendárnej Rallye Monte Carlo vo svojej kategórii na prvých dvoch miestach a zvíťazil aj na Rally Akropolis. Na okruhoch bol tento automobil v roku 1981 víťazom celkového hodnotenia Majstrovstiev Európy cestovných automobilov.

skoda_130_lr_1975

ŠKODA 130 LR - S motorom vzadu a pohonom zadných kolies bola ŠKODA 130 LR medzi svojimi konkurentmi značne neobvyklá.

ŠKODA OCTAVIA RS: Športový bestseller

› OCTAVIA RS štvrtej generácie je k dispozícii s benzínovým, naftovým a prvýkrát aj s plug-in hybridným pohonom
› Športový vrcholný model radu OCTAVIA sa vyrába vo verzii liftback alebo kombi, s pohonom predných alebo všetkých kolies a s výkonom až 180 kW (245 k)
› Typické čierne dizajnové prvky karosérie a interiéru

ŠKODA KODIAQ RS: Prvé SUV z rodiny RS

› O 60 kg ľahší benzínový motor 2,0 TSI je výkonnejší a úspornejší
› Nové 20" kolesá, špecifický predný nárazník a dizajnové prvky karosérie v čiernej lesklej farbe
› Interiér so špecifickými dizajnovými prvkami, sedadlá s čalúnením mikrovláknom Suedia v čiernej farbe a s kontrastným prešívaním

ŠKODA FABIA RS Rally2: Novo vyvinutý úspešný model

› Vozidlo vychádza z modulárnej platformy MQB A0 a má nový preplňovaný motor s objemom 1,6 l
› Zadný spojler vozidla FABIA RS Rally2 RS vytvára v porovnaní s predchádzajúcim modelom takmer dvakrát väčší prítlak
› Pretekársky špeciál ťaží z najlepšej aerodynamiky vo svojej triede a z vysokej tuhosti karosérie sériového modelu FABIA
› FABIA Rally2 RS je konštruovaná na 100% udržateľné palivo

ŠKODA FABIA RS Rally2: Vylepšený podvozok a lepšie rozloženie hmotnosti

› Podvozok je navrhnutý tak, aby spĺňal špecifické požiadavky rely
› Vyrovnanejšie jazdné vlastnosti vďaka širšej karosérii a dlhšiemu rázvoru
› Testovacie jazdy prebiehali v rozmanitých poveternostných podmienkach po celej Európe

ŠKODA FABIA RS Rally2: Najmodernejšie technológie a najvyššia možná bezpečnosť

› Nový motor s výkonom 214 kW (289 k) vychádza z motora 2,0 TSI z rodiny benzínových motorov EA888
› Sekvenčná päťstupňová prevodovka umožňuje zmenu rýchlostných stupňov počas niekoľkých milisekúnd
› Ochranná klietka sa skladá z 35,8 m oceľových trúbok, ochrana proti bočnému nárazu je z uhlíkových vlákien, kevlaru a peny pohlcujúcej energiu

Zdroj foto: ŠKODA AUTO

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.