Móda rokov 1900/1914

Do začiatku 20. storočia sa šaty vyznačovali „čalúnickým štýlom“, sezónne sa odlišovali len novými ozdobami a doplnkami.


19. storočie a začiatok dvadsiateho storočia je Paríž mekou módy, preto aj obdobie sa nazýva zlatým. Vďačí zato zmyslu pre krásu, výrobe látok, ozdôb a ženských doplnkov, a hlavne výrobe šperkov s významnými firmami Chaumet a Fabergé. Paríž udával tón vo vkuse a súdobého štýlu. Prijímal vonkajšie vplyvy a privlastňoval si vonkajšie módne vlny. Počas svetových výstav (1878, 1889 a 1900) Paríž predviedol priemysel v medzinárodnom meradle.

Prepychový tovar ponúkali veľké obchodné domy ako Bon Marché alebo Bonheur des Dames širším vrstvám. Oblečenie si však stále zachovávalo vplyv minulosti, i keď sa občas objavili odevy s prvkami anglickej elegancie. Silueta šiat zostávala takmer nezmenená z čias renesancie s výnimkou obdobia direktória a cisárstva, kedy prevládali antické línie. Zlom nastal v roku 1908, príchodom módneho vizionára Paula Poireta, ktorý búral tradície minulosti. Svojimi kolekciami zaznamenal totálny odklon od metód jeho predchodcov. 

Línia Direktorium bola navrhnutá zo sukne, ktorá splývala rovno asi 5 až 6 centimetrov nad zem a pás bol prenesený pod poprsie. Vďaka tomu sa ženy zbavili korzetu a nahradili ho vysokými pásmi s kosticami. Zaviedol použitie podväzkového pásu, telovú farbu pančúch, prvé moderné podprsenky a princíp puzdrových šiat. Ešte v roku 1900 mali výhradné právo na výrobu vôní výrobcovia parfumov, túto tradíciu narušil až Paul Poiret uvedením prvého parfumu módnym salónom.

V roku 1911 uviedol vlastný parfum pod názvom Rosine, ktorému navrhol naprosto všetko od flakónu po reklamu a distribúciu. To všetko sa udialo desať rokov pred Chanelovou a pätnásť rokov pred Lanvinovou.








Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.