Nebojte sa šiť z teplákoviny

Pri slove teplákovina si väčšina z nás predstaví vyťahané staré tepláky alebo mikinu. Avšak skúsené či amatérske krajčírky vedia, že ide o veľmi príjemnú látku, ktorá je zložená z bavlny s prímesou elastanu, vďaka čomu ju môžeme označiť za pružnú.

shutterstock_sitie_22

Mnoho ľudí si pletie teplákovinu s úpletom. Základný a hlavný rozdiel spočíva v pevnosti materiálu. Úplet je oproti teplákovine o niečo menej pevný.

Na úvod je dôležité si vysvetliť, že teplákovinu ako látku delíme do dvoch kategórií na základe jej hrúbky:

  • nepočesaná teplákovina

Tento typ teplákoviny spoznáte podľa toho, že látka je tenšia a keď látku prevrátite, môžete vidieť „zhyby“.

  • počesaná teplákovina

Na druhú stranu poznáme aj hrubšiu teplákovinu, ktorá je z opačnej strany hrejivejšia. S týmto typom ste sa už určite stretli, napríklad pri mikinách, ktoré veľmi pripomínajú fleece.

Prečo sa oplatí doma šiť aj z teplákoviny?

1.     Na jeseň vás zahreje

Blížia sa chladnejšie dni a nič nezahreje viac než mäkký sveter alebo tričko. Ak máte doma naviac teplákovinu, môžete si z nej pre seba alebo pre deti spraviť práve príjemný mäkký sveter. Nemusíte sa báť, vďaka svojej bavlnenej časti sa nespotíte, pretože priedušná teplákovina odvedie vlhkosť.

2.     Máte na výber niekoľko motívov

Tým, že sa teplákovina dostáva do popredia, tak ju zoženiete v rôznych motívoch. Ak z nej chcete šiť pre deti, nemusíte sa obávať, na trhu nájdete veľa látok so zvieracími či rozprávkovými motívmi. Pre seba nájdete napríklad vkusné kvetové alebo geometrické motívy. Ak nie ste milovníkom motívov, dostupné sú aj rôzne čisto farebné prevedenia.

3.     Ide o jemnú látku

Ak nemáte radi pichľavé, ba až „kúsavé“ tričká a svetre, na teplákovinu sa môžete spoľahnúť. Podobne ako úplet, je veľmi príjemná na dotyk, vďaka čomu sa budete celý deň cítiť príjemne. Zároveň ide o látku, z ktorej sa dobre šije, preto patrí medzi obľúbené domáce látky.

Zdroj obrázku: Vastram / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.