Aké je tajomstvo k úspešnej starostlivosti o športovú obuv?

Dosiahnutie športových cieľov úzko súvisí so správnou starostlivosťou o topánky. Nielen investícia, ale aj udržiavanie kvality obuvi zaručí z tréningu príjemnejší a komfortnejší zážitok. Ako sa starať o športovú obuv, aby ste z nej mohli vyťažiť maximum?

shutterstock_tenisky21

„Čistota, základ života

Kvalitná športová obuv by sa nemala čistiť každú chvíľu a prehnaným spôsobom. Ak ju ale necháte po fyzickej aktivite zablatenú a prepotenú, nepotrvá dlho, kým sa materiál oslabí a začne vytvárať ideálnu pôdu pre plesne, či baktérie. Udržiavanie čistoty športových topánok závisí od niekoľkých faktorov:

•   Miery zašpinenia

•   Materiálu

•   Spôsobu prania

Vedeli ste o tom, že aj nečistota sa dá rozdeliť na kategórie? Prvé znečistenie topánok pochádza z prírodného prostredia. Ide o blato, zem, vodu a iné veci, ktoré sa pri športe na obuv dostanú. Druhý typ špiny vytvára človek samotný – pot, telesné oleje, prípadne krv. Treba však brať do úvahy, že pri športe sa takmer vždy vyskytne určitá miera nečistoty. Oklepaním topánok o seba nevyriešite otázku správnej starostlivosti, musíte ich oprať:

•   Napustite umývadlo teplou vodou

•   Odstráňte z topánok vložky a šnúrky

•   Pomocou kefky, alebo handričky jemne odstráňte nečistoty

•   Šnúrky a vložky ručne vyžmýkajte

•   Obuv sušte na teplom mieste (2-3 dni), vyhýbajte sa priamemu slnku, aby ste zachovali ich kvalitu

•   Vnútro vyplňte papierom, aby sa zachoval ich tvar a nezačali zapáchať

Kde uschovávať športovú obuv?

Keď momentálne nešportujete, neznamená to, že športová obuv prestala existovať. Počas bežného dňa nenechávajte topánky na horúcich a dusných miestach, ako je napríklad slnkom vyhriate auto. Ich stavba je určitým spôsobom poddajná a preto ich neukladajte pod iné ťažké topánky.

Pri obúvaní a vyzúvaní nezabúdajte na rozviazanie šnúrok, aby ste ich nepoškodili pätou a nezničili ich opornú funkciu. Aj obuv potrebuje svojim spôsobom odpočívať. Doprajte im približne dvojdňovú prestávku medzi športom tak, že medzitým budete využívať iný pár. Penový materiál sa stihne vrátiť do pôvodnej polohy a odbremení sa, čo môže predĺžiť životnosť topánok aj o 100 kilometrov.

Na záver by sme odporučili sledovať „narodeniny“ obuvi. Na vnútornú stranu jazyka napíšte dátum kúpy, aby ste vedeli hrubý odhad dĺžky používania. Každé topánky majú svoj limit a keď nadíde čas tých vašich, môžete ich vymeniť za nové.

Zdroj obrázka: Enrique Micaelo / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.