Zachráni vám šatníkové srdcovky

Napísal Simona Klérková 02. september 2023

Ukrýva váš šatník oblečenie, ktoré vám prirástlo k srdcu? Ručne pletených svetrov, šik šiat ani pohodlných nohavíc sa už nemusíte vzdať, ani ak sa na nich po dlhom a častom nosení vytvorili nevzhľadné hrčky textílie, ľudovo nazývané žmolky.

freepik_020923

Aj vás trápia "žmolky" (hrčky) na textíliách a pleteninách či vlne? Nemusí to byť vždy len vaša chyba. Spravidla sa objavia po pár noseniach na menej kvalitne spracovanej textílie. Predchádzať im môžeme správnou údržbou, ktorá je uvedená na etikete so symbolmi. 

SYMBOLY NA ETIKETE informujú spotrebiteľa o zložení materiálu. Z prírodných materiálov to býva ovčia vlna v kombinácií s inými prírodnými ( kašmír, mohér) alebo syntetickými polyamid, akryl, elastán) materiálmi. Nesprávne čistenie a starostlivosť totiž môžu poškodiť aj tie najkvalitnejšie a najodolnejšie materiály.

Hrčky (žmolky) sú malé uzlíky v tvare guľôčky. Vznikajú najčastejšie z polyesterových vlákien na povrchu tkaniny alebo pleteniny z priadzí s obsahom týchto vlákien. Objavujú sa po určitom opotrebovaní textílie na jej povrchu. Náchylnosť k tvorbe hrčiek sa zvyšuje aj úpravami, ktoré uhladzujú povrch textílie, apretúrou silikónom, praním s prídavkom aviváží.

ZMESI

Práve od nich sa odvíjajú aj štyri kategórie zmesových materiálov, ktoré sa delia na bavlnárske, ľanové, vlnené a hodvábne. Tie vznikajú kombinovaním prírodných materiálov medzi sebou alebo s chemickými. Jednak s celulózou získanou z dreva, alebo s polymérmi vyťaženými z ropy.

Samozrejme, prírodné materiály sú príjemnejšie na telo a prospešnejšie nášmu zdraviu. No v dnešnej dobe sú už aj mnohé syntetické materiály vysoko kvalitné. Ich hlavnými výhodami sú predovšetkým výrazne menšia krčivosť, ale vo väčšine prípadov aj nižšia cena.

TIP

Každá látka sa po čase nosením a praním opotrebuje – tomu nezabránite. Ak však máte doma odstraňovač žmolkov Orava LR-103, obľúbené odevy vyhadzovať nemusíte. Stačí malá reparácia a outfit bude vyzerať ako nový. Orava LR-103 funguje na vstavaný akumulátor, ktorý sa dá nabiť v elektrickej sieti – na jedno nabitie vydrží pracovať 30 minút. Za ten čas ľahko vylepšíte vzhľad milovaných kúskov oblečenia, nech sú z akejkoľvek látky, ba dokonca uštrikované alebo uháčkované. Žmolky sa zbierajú do priesvitnej nádoby, ktorú po reparácii odevov jednoducho vyberiete a vysypete. Súčasťou balenia výrobku je nabíjací kábel a čistiaca kefka.

orava_lr_103

Orava LR-103 môže byť váš len za 19,90 €. www.orava.eu

Zdroj foto: Freepik, Orava

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.