Módny svet prišiel o legendu menom André Leon Talley

Napísal Kristína Chudá 04. marec 2022

Štýl, luxus, neprehliadnuteľný outfit či noblesa. Aj takéto prívlastky mal jeho zmysel pre módu. Áno, reč je o legende André Leon Talley (16.10. 1948 – 18.1. 2022). Práve on predstavil bývalú prvú dámu Michelle Obama návrhárovi Jasonovi Wu, ktorý navrhol jej inauguračné šaty.

andre_talley

Bol to bývalý editor amerického časopisu Vogue a človek, ktorý pomohol mnohým módnym značkám dostať sa na výslnie, zomrel vo veku 73 rokov. Podľa posledných správ zomrel Talley v nemocnici vo White Plains v štáte New York. Jeho kariéra je neoddeliteľne spätá s ikonickou módnou bibliou, kde pracoval v rokoch 1983 až 2013.

Talley je, teda bol, známy svojimi znalosťami. Dokonale poznal históriu módy, mal mnoho priateľov z najvplyvnejších kruhov, poznal osobností štýlu a kultúry za posledné polstoročie, vďaka svojej výške 180 cm a okázalému zmyslu pre módu z neho urobili jednu z najznámejších tvárí. Mal mimoriadny vplyv na svet módy.

Hoci André Leon Talley strávil posledných niekoľko desaťročí v dome vo White Plains v New Yorku, nikto nemôže poprieť, že jeho skutočný domov bol v prvom rade na módnych prehliadkach v Manhattane, Paríži a Miláne.

Z vedenia divízie módnych noviniek v americkom Vogue sa prepracoval na kreatívneho riaditeľa a neskôr editora-at-large, až kým napokon z časopisu neodišiel. V roku 2014 sa stal umeleckým riaditeľom pre Zappos Couture.

Jeho láska k móde bola výnimočná

André Leon Talley, známy pre svoj osobitý zmysel pre štýl, mal vzťah k móde už odmalička. Svoj prvý Vogue objavil vo veku 9 rokov v knižnici v kostole, ktorý navštevoval spolu so svojou starou mamou.

Jeho prvým pracovným pôsobiskom vo svete módy bola spolupráca s legendárnou Dianou Vreeland, odkiaľ prešiel pracovať do magazínu Interview, keď ho v tom čase ešte viedol Andy Warhol. Neskôr prestúpil k Women's Wear Daily, kde sa vypracoval až na šéfa ich parížskej kancelárie.

Napriek svojim osobným úspechom bol Talley najviac známy svojou oddanosťou povzniesť v módnom priemysle afroamerické modelky, pričom svoje snahy orientoval nielen na ich početnejšie zastúpenie na módnych prehliadkach veľkých módnych značiek, ale aj na stránkach samotného Vogue. Bol tiež prvý, kto predstavil bývalú prvú dámu Michelle Obama návrhárovi Jasonovi Wu, ktorý navrhol jej inauguračné šaty.

Počas svojho života Talley napísal dve knihy: The Chiffon Trenches (2020) si spomenul na svoj pocit z príchodu, keď prvýkrát vystúpil do sveta módy. „Všetky moje potýčky a úspechy vyvrcholili v sedadle v prvom rade pri prehliadkovom móle v Paríži, hlavnom meste módy,“ napísal. „Bol som v prvom rade, keď sa písali dejiny módy.“

Údajne si nikdy nerobil poznámky, no pamätal si každú módnu prehliadku. Pre módnych dizajnérov a návrhárov  bola pocta, ak dostali list od Talleyho, v ktorom písal svoje postrehy, pochvaly a možno aj kritiku na módne prehliadky. „Každú sezónu som dostala list od Talleyho o mojej módnej prehliadke, či sa mu páčila alebo nie. Jeho slová sú vždy veľmi úprimné, zaujímavé a výstižné,“ povedala Miuccia Prada pre Vanity Fair v roku 2013. „Vždy sa veľmi teším, keď list dostanem.“

Talley už mal svoje vyhradené miesto pri prehliadkach v prvom rade, kvôli revolúciám v móde a americkej kultúre, ktoré sa odohrali počas jeho kariéry, ktorá trvala šesť desaťročí. André Leon Talley bol na každom večierku, na ktorom záležalo, od prvých dní na párty s Andym Warholom cez roky strávené so supermodelkami až po jeho nedávny návrat ako porotca v súťaži America's Next Top Model.

Objavil sa aj v seriáli Sex v meste, v dokumente Prvý májový pondelok o Met Gala a bol predmetom dokumentu Evanjelium podľa Andrého. Jeho práca a zásluhy zanechali vo svete módy trvalý odkaz, na ktorý sa len tak ľahko nezabudne.


https://www.vogue.com/slideshow/andre-leon-talley-life-in-pictures

https://www.vanityfair.com/style/photos/2022/01/remembering-andre-leon-talley-in-the-front-row

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.