dTest: Rastlinné alternatívy mlieka

Napísal dTest, femme 07. apríl 2017

V obchodných reťazcoch sa na pultoch objavujú rôzne značky a druhy  „rastlinného mlieka“. Líšia sa hlavnou surovinou, ale aj tým , aké ďalšie zložky obsahujú. Spotrebiteľský časopis dTest sa zameral na ich zloženie. 

rastlinne napoje1200x700

„Rastlinné mlieka“ vyhľadávajú ľudia, ktorým pôsobí konzumácia mlieka problémy (intolerancia laktózy – mliečneho cukru), alergie na mliečne bielkoviny, vegetariáni a vegáni. 

dTest prináša návod, na čo si dávať pozor:

Čítajte zloženie, z prieskumu vyplynulo, že niektorí výrobcovia  uprednostňujú jednoduchú receptúru a k výrobe používajú len základnú surovinu a vodu. Iní do výrobku pridávajú ďalšie zložky, najčastejšie cukor, soľ, oleje zahusťovače, stabilizátory alebo prídavné látky.

Z hľadiska zdravej výživy je vhodné nápoje striedať (mandľové, orechové, ryžové, ovsenné, konopné, zo semiačok chia alebo guinoya) a uprednostniť  nezahustené a nesladené varianty.

Mlieku so svojím zložením sa najviac blíži sójové mlieko. Vyrába sa namáčaním  zo sušených sójových bôbov vo vode a ich následným  rozdrtením , varením a scedením .  Výsledkom je stabilná emulzia vody, oleja a bielkovín. Z hľadiska tučnosti mlieka sa pohybuje niekdy medzi polotučným a tučným mliekom; z pohľadu bielkovín sú obidva nápoje rovnocenné.  Ďalšou pozitívnou stránkou sójového mlieka je, že sa dá do kávy napeniť. Pohľad odborníkov na jeho konzumáciu nie je jednotný vzhľadom na fytoestrogény v ňom. Jedna polovica ich vyzdvihuje, dobrá poukazuje na ťažšiu stráviteľnosť  sójovej bielkoviny.  Všetci sa zhodujú  na jednom a to, že by sa mu mali vyhýbať najmladšie deti.

Ryžový nápoj je jednoduchšie a lacnejšie si vyrobiť doma. Potrebujete k tomu ryžu, vodu a mixér. Z prieskumu vyplýva, že čisté ryžové nápoje sa najčastejšie vyrábajú z 12- až 17% podielu ryže a na rozdiel od sójových nemajú skoro žiadne bielkoviny. Sú sladšie ako ostatné rastlinné nápoje. Výrobcovia ich „vylepšujú“ rastlinnými olejmi, soľou, morskou riasou či prídavnými látkami. Ako alternatíva k mlieku, by nemal slúžiť ako náhrada materského mlieka či dojčenského mlieka pre deti, a to pre prirodzený výskyt arzénu v ryži.

Rovnakým spôsobom pomocou mixéru si dokážete pripraviť rastlinné nápoje z orechov a maku. Mandle a orechy obsahujú vysoký  podiel tukov.

Upravené a skrátené

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.