Vypočítajte si svoju kalorickú „dávku“

Hlavne po vianočných sviatkoch sa snažíme zbaviť kilogramov, ktoré sme nabrali a nabehnúť na normálne porcie. Výpočet je možné urobiť rôznymi spôsobmi od úplne profesionálnych až po tie, ktoré si dokážete urobiť aj sami.

vaha kj 1200x764

Denná kalorická dávka je údaj, ktorý prezradí, aké množstvo kalórií skonzumovať, aby sa nepriberalo, ani nechudlo. Je to individuálny údaj; závislý od veku, pohlavia a vynaloženej energie počas dňa. Vyskúšajte jednoduchý výpočet, ktorý vám zhruba naznačí „veľkosti“ vašich porcií.

1.Vyrátame si bazálny metabolizmus

Je to číselný údaj, ktorý vyjde po vypočítaní tzv. bazálneho metabolizmu (BMR – bazálna metabolická úroveň), ktorý nám približne naznačí, aké sú energetické nároky nášho organizmu za úplného telesného a duševného pokoja. Koľko kalórií potrebujeme, aby sme boli schopní zachovať základné telesné funkcie.

ŽENY: hmotnost v kg x 19,2 (výsledek vyjde v kcal)

Príklad: žena 60 kg x 19,2 = 1152 kcal, tj. 4823.2 kj

MUŽI: hmotnost v kg x 21,6 (výsledek vyjde v kcal)

Príklad: muž 75 kg x 19,2 = 1440 kcal, tj. 6029 kj

Pozri: Prevod medzi kilokalóriami a kilojoulami

2. Určite svoj index telesnej aktivity        

Na výber máme tri číselné hodnoty indexu telesnej aktivity:

1,40 – sedavé zamestnanie, do práce používate MHD alebo auto. Raz za čas si zašportujete a cez víkend maximálne absolvujete krátku prechádzku.

1,70 – sedavé zamestnanie, ale športujte aktívne. Do práce používate bicykel alebo chodíte peši. Víkendy sú bohaté na aktívny pohyb. Tento údaj platí aj pre fyzicky náročné zamestnanie a po práci už nevykonávate fyzickú námahu, snažíte sa oddychovať.

2,00 – ste stále v pohybe; nemáte sedavé zamestnanie a počas týždňa niekoľkokrát športujete ako aj cez víkend.

Vzorec pre výpočet: BMR x INDEX TELESNEJ AKTIVITY

Príklad: žena 1152 kcal x 1,40 = 1612,8 kcal, 6752.5 kj

TIP: Kuchynská váha s nutričnou kalkulačkou

Je ideálna pre prípravu porcií, zdravotnú diétu, aktívnych ľudí a tých, čo si strážia prísun tukov, uhľohydrátov, cholesterolu či proteínov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.