Intolerancia potravín komplikuje priebeh diéty

Úprava jedálnička hrá pri honbe za štíhlym telom hlavnú úlohu. Priebeh diéty môže skomplikovať intolerancia niektorých potravín. Napríklad len neznášanlivosťou laktózy trpí podľa odhadu až 20% ľudí v strednej Európe.

Mnoho z nich o svojom probléme ale nevie, pretože si zdravotné problémy s konzumáciou jedla nespájajú. Rozsiahle testovanie potravinovej intolerancie navyše nie je hradené poisťovňami a je finančne nákladné.

Pre ľudí netolerujúcich niektorú zo zložiek vyváženej stravy býva priebeh diéty problematický. Nechudnú, objavujú sa u nich časté bolesti hlavy, únava, nafukovanie, zažívacie a respiračné problémy, ekzémy. Reakcia pri neznášanlivosti na konkrétnu potravinu sa ale môže objaviť až niekoľko hodín, či dní po jej konzumácii. Preto je veľmi ťažké vystopovať, čo človeku skutočne vadí. Ľudia najčastejšie trpia neznášanlivosťou pšenice, kravského mlieka alebo kvasníc.

Pri intolerancii lepku je potrebné vhodne nahradiť celozrnné výrobky
Ľudia s neznášanlivosťou lepku mávajú tráviace problémy, sú unavení a trpia bolesťami hlavy. Lekári sa zhodujú, že aj pokiaľ sa niektorý zo symptómov objaví, nemusí to nutne znamenať intoleranciu lepku. Rovnaký priebeh choroby má totiž aj neceliakálna gluténová senzitivita, celiakia alebo alergia. V prípade intolerancie nedochádza k auto imunitnej obrannej reakcii tela a nie sú teda narušené črevné bunky. „Pri snahe schudnúť je po vyradení lepku nutné zaradiť do jedálničku také potraviny, aby bol dodržaný dostatočný príjem sacharidov. Celozrnné pečivo musí nahradiť zložky ako je pohánka, pšeno tmavá nelúpaná ryža, sója alebo strukoviny. Je možné doplňovať denný príjem kalórií aj pomocou instantných nápojov, ktoré sú bezlepkové,“ odporúča doktor Tomáš Kampe, ktorý pôsobí ako odborný konzultant v chudnutí v spoločnosti LR Health & Beauty. Ak sa u človeka s nadváhou objaví citlivosť na lepok, určite nie je vhodné iba vymeniť pečivo za bezgluteinové. Ľudia sa môžu zle domnievať, že priemyselné spracovanie potravín bez lepku je automaticky zdravé. Často je ale lepok nahrádzaný cukrami a nezdravými tukmi, ktoré je potrebné pri chudnutí vyraďovať.

chudnutie 072016

Laktózu obsahuje tiež karfiol, brokolica, či mak
Vyvážená strava by mala obsahovať aj mliečne produkty, ktoré sú dôležitým zdrojom bielkovín. Ak sa však človek potyká s nafúknutým bruchom, plynatosťou a hnačkami, problémy môže spôsobovať jeho neschopnosť tráviť laktózu. Priebeh ochorenia sa u každého človeka líši z dôvodu rozdielneho objemu produkovaného enzýmu, takže niektorí chorí jedinci môžu tolerovať aj menšie množstvo laktózy. Otestovať sa môže každý sám doma pomocou eliminačnej diéty. Pri nej vyraďte všetky potraviny s obsahom laktózy na niekoľko dní zo svojho jedálničku. Po niekoľkých dňoch ich opäť zaraďte a sledujte, či vaše telo zaznamená nejaké zmeny,“ radí Kampe. Kyslé produkty a tvrdé nezrejúce syry bývajú dobre tolerované, je preto vhodné ich konzumovať aj počas diéty. Jedinci sa silnou intoleranciou laktózy môžu vydať cestou špecifických stravovacích smerov. Napríklad paleo stravovanie, či makrobiotika. Nevyhnutné je však dopĺňať dostatočné množstvo vápnika, ktorý je obsiahnutý v maku, sezame, mandliach, karfiole, či brokolici.

Aj rastlinné zdroje sú vhodným zdrojom bielkovín
Etické, či zdravotné dôvody vedú človeka často k vyradeniu mäsa z jedálnička. Tým však svoje telo ochudobňuje o zdroj bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre stavbu svalov. Vhodnou substitúciou sú strukoviny, ako je šošovica, hrach, cícer alebo sójové výrobky vo forme tofu, či tempehu. Šošovica dokonca obsahuje viac bielkovín než kuracie mäso. Príjem proteínov je dôležitý, pretože pri dlhodobom nedostatku môže dôjsť k zdravotným problémom. Zhorší sa kvalita vlasov, nechtov a spomalí sa metabolizmus, čo je predovšetkým pri chudnutí nežiadúce.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.