Hrášok

Okrem sóje neobsahuje žiadna iná zelenina takú vysokú a biologicky aktívnu koncentráciu bielkovín a nukleových kyselín ako hrach.

V stredoveku bol hrach používaný ako zázračný prostriedok proti zlým duchom a do dnešných čias sa mu pripisujú stimulačné účinky na plodnosť. Pochádza pravdepodobne z Orientu a vďaka svojej chuti a blahodárnemu účinku na ľudský organizmus je dnes obľúbený na celom svete.

Najcennejšia na hrachu je jedinečná kombinácia horčíka a nukleových kyselín, vďaka čomu má hrach výrazne omladzujúce účinky. Vysoký podiel vlákniny zasa zabezpečuje detoxikačné účinky, znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi a odstraňuje zápchu. Ako jeden z mála druhov zeleniny obsahuje hrach veľa zinku a skupinu vitamínov B, ktoré majú pozitívny vplyv na nervovú sústavu. (B1 - tiamín, B2 - riboflavín, B5 - niacín). Tiamín pôsobí pozitívne na nervy, riboflavín dodáva bunkám energiu, zabezpečuje rast vlasov, spevňuje pokožku a niacín posiľňuje srdce a krvný obeh, zlepšujúc tiež náladu. Okrem sóje neobsahuje žiadna iná zelenina takú vysokú a biologicky aktívnu koncentráciu bielkovín a nukleových kyselín ako hrach (nukleové kyseliny v bunkových jadrách riadia bunkový metabolizmus) - odrazom súčinnosti týchto dvoch biologicky aktívnych zložiek je dobrá telesná a duševná kondícia.

Najvýznamnejšie množstvo výživných látok má mladý letný hrášok. Konzervovaný hrach stráca až 90 percent vitamínov. Suchý (zimný) hrach si zachováva vysoký podiel bielkovín a sacharidov, čím sa zaraďuje medzi najsýtejšie zeleniny. A hoci bola konzumácia hrachu v našich končinách čiastočne vytlačená fazuľou so šošovicou, mnohostranné použitie hrachu, jeho skvelá chuť a bohatosť živín spôsobili, že hrach sa stal nenahraditeľnou súčasťou zdravého jedálnička.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.