Kapusta

Červená a biela kapusta predstavujú dôležitý zdroj stopových prvkov a vitamínov; kvasená kyslá kapusta patrí vôbec k najzdravším potravinám.

>> Móda >> Aktuálne >> Kapusta

Červená kapusta...
...obsahuje vzácny stopový prvok selén, ktorý je dôležitou súčasťou enzýmu nevyhnutného pre fungovanie imunitného systému. Napríklad 100g červenej kapusty môže obsahovať až 5 mg selénu; pričom treba zdôrazniť, že selén rastlinného pôvodu je kvalitnejší ako selén živočíšneho pôvodu.
Vďaka vysokému obsahu selénu červená kapusta znižuje obsah cukru v krvi, zbavuje organizmus ťažkých kovov, pomáha okysličovať svaly (najmä srdcový sval) a preventívne pôsobí proti mužskej neplodnosti. Okrem toho podporuje činnosť detskej žľazy (tymusu), ktorá v detskom veku zabezpečuje imunitu organizmu.
Všeobecne známy je blahodárny účinok surovej červenej kapusty na sliznicu čriev - poškodené časti črevných slizníc sa pri danej diéte za niekoľko dní uspokojivo zregenerujú.
Tip: Pri nákupe červenej kapusty si vyberajte malé a uzavreté hlávky - majú výraznejšiu vôňu a vyšší obsah biologicky účinných látok.

Bielu kapustu...
...považovali Starí Rimania za účinný liek proti všetkým neduhom. Dnes vieme, že biela kapusta obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej, ktorá je veľmi dôležitá pre organizmus vystavovaný stresu; okrem toho ponúka celú skupinu B-vitamínov a vysoký obsah zinku, ktorý je nevyhnutný pre správnu štruktúru bielkovín, chráni organizmus pred voľnými radikálmi a podieľa sa na regenerácii buniek pokožky, slizníc a červených krviniek.
Vďaka vysokému obsahu vody a vlákniny biela kapusta rýchlo zasýti, preto sa odporúča pri redukčnej diéte.

Kvasená kyslá kapusta...
...patrí k najzdravším potravinám a za jej objav vďačíme Číňanom. Oddávna je obľúbenou prílohou k rôznym druhom mäsa, pretože neutralizuje vysoký obsah tukov. Kvasená kapusta má mimoriadne veľké množstvo vitamínu B12, ktorý zvyšuje stresovú odolnosť, podieľa sa na správnej činnosti mozgu a nervov, metabolizme bielkovín, tvorbe červených krviniek, raste buniek a kostnej hmoty, ako aj dobrej funkcii svalov, najmä srdcového svalu.
Vďaka množstvu kyseliny pantoténovej má kvasená kapusta aj kozmetické účinky, prispievajúc hlavne ku kráse vlasov...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.