Vajíčka každodenné

Napriek výživným pozitívam slepačích vajec ľudia s vysokou hladinou zlého cholesterolu si chuť na vajíčko môžu uspokojiť len výnimočne.

>> Móda >> Aktuálne >> Vajíčka každodenné

Aj keď sa v našej kuchyni uplatňujú takmer výhradne slepačie vajcia, nie je ničím výnimočným konzumácia vajec, ktoré pochádzajú od iných druhov vtákov - kačacie, husacie, prepeličie...
Vajcia sú významnou, biologicky hodnotnou súčasťou jedálneho lístka. Energetická hodnota priemerne veľkého slepačieho vajcia (60g) je 88 kalórií (365 kJ). Obsahuje bielkoviny, vitamíny, minerály a tuk; pričom žĺtok je na bielkoviny (proteíny) bohatší než bielok.
Bielkoviny obsiahnuté vo vajciach majú zo všetkých živočíšnych bielkovín najvyššiu biologickú hodnotu; len málo sa líšia od bielkovín ľudského tela, preto ich ľudský organizmus prijíma a spracováva rýchlejšie než iné živočíšne bielkoviny. Pokiaľ ide o vitamíny, v slepačom vajci sa nachádza vitamín A, B1, B2 a E vitamín. Z minerálov je to vápnik, horčík a fosfor.
Napriek týmto výživným pozitívam, ľudia s vysokou hladinou zlého cholesterolu si chuť na vajíčko môžu uspokojiť len výnimočne.

Vajcia sa delia do tried - podľa akosti a veľkosti. Každé vajce by malo byť opečiatkované a týmto spôsobom poskytovať informáciu o svojej hodnote. V Európskej únii platia tieto pravidlá:

- Akostná trieda A (extra) označuje čerstvo znesené a očistené vajcia. Po siedmych dňoch skladovania sa musí označenie extra odstrániť a dané vajcia sa zaradia do triedy A.
- Vajcia triedy A sú ešte stále čerstvé vajcia so znakmi vysokej kvality.
- Akostná trieda B označuje menej čerstvé a menej čisté vajcia, ktoré môžu byť aj chladené a konzervované.
- Vajcia triedy C sa používajú výhradne pri priemyslovom spracovaní.

Podľa hmotnosti sa vajcia delia do siedmych tried: od 70g do 45g a menej. Na každom balení vajec musí byť uvedená ich akostná a hmotnostná trieda a dátum balenia.

Čerstvosť vajec otestujete ponorením do pohára naplneného vodou:
- Čerstvé (trojdňové) vajce klesne ku dnu.
- Týždeň staré vajce sa vznáša kúsok nad dnom pohára.
- Vajce staršie ako tri týždne pláva vo vode a vyčnieva nad hladinu.
Prečo?
Čím je vajce staršie, tým viac vzduchu prenikne cez jeho škrupinu a ten potom vajce vo vode nadnáša. A pretože žĺtok a bielok procesom starnutia vysychajú a strácajú súdržnosť, možno zistiť približný vek vajec aj po ich rozbití - čerstvé vajce bude mať lesklý vypuklý žĺtok a pevné bielko; viactýždňové vajce bude mať ploché žĺtko a roztekajúci sa bielok "vodovej" konzistencie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.