Nové chute zeleniny

Existuje mnoho druhov zeleniny, ktoré na tanieroch v slovenských domácnostiach viac-menej zdomácneli. Ak však hľadáte nové chute, vyskúšajte nezvyčajné druhy zeleniny.

>> Móda >> Aktuálne >> Nové chute zeleniny

Baklažán – fešák príjemnej chuti
Baklažán a jeho fialová farba s ušľachtilým tvarom a lesklou šupkou zostáva pre mnohé rodiny na Slovensku neznámou zeleninou. Možno vás teda prekvapí, že napríklad v Prahe (čo je naozaj neďaleko) sa kupovali plody baklažánu na trhu už v roku 1880. Dnes je na siedmom mieste vo svetovej produkcii zeleniny.
Baklažán obsahuje dostatočné množstvo vitamínov A, stopové prvky (molybdén, mangán a bór). Práve pre prítomnosť mangánu vznikli o baklažáne orientálne povesti o jeho sexuálnej stimulácii. Lekári sa domnievajú, že konzumácia baklažánu môže mať priaznivý vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu v krvi. Podľa najnovších amerických výskumov obsahuje baklažán značné množstvo antioxidantov, ktoré môžu byť účinnou ochranou pred stresom a infekciami. Oceníte ho aj pri ľadvinových a močových ťažkostiach.
Jeho príjemnú, korenisto-sladkastú chuť vyhľadávajú najmä labužníci. Z čerstvých plodov sa dajú pripravovať aromatické šaláty. Dusené baklažány s cesnakom a ďalšou zeleninou dokážu vytvoriť vskutku zaujímavé chuťové kombinácie. Baklažán však môžete aj vypražiť, výborný je napríklad zapekaný s mozzarelou, paradajkami alebo plnený mletým mäsom.

Tip: Vyskúšajte mrazený grilovaný baklažán od Bonduelle. Zelenina je naporciovaná a skvelo upravená, pričom si však zachováva dôležité minerálne látky a vitamíny.

Romanesco – elegantný karfiol
"Vežatý karfiol" – tak vo Francúzsku volajú zeleninu nazývanú obyčajne romanesco. U nás je v poslednom roku doslova novinkou, hoci málokto zo slovenskej populácie sa môže pochváliť, že ho už „koštoval“. Tvarom aj chuťou sa podobá brokolici alebo karfiolu. Je však oveľa dekoratívnejší, takže sa z neho dajú na tanieri vyčarovať doslova estetické divy. Má pevnejšiu konzistenciu než klasický karfiol, preto je vhodný aj do nákypov a na zapekanie. Je zdrojom kyseliny listovej (vitamín B9) a vitamínu C. Jedna porcia romanesca (100 g) obsahuje takmer celú dennú dávku vitamínu C pre dospelého človeka a 30 % dennej dávky vitamínu B9. Pre svoj dekoratívny vzhľad a sviežu zelenožltú farbu je romanesco vhodný hlavne ako príloha, výrobne chutí v zeleninových šalátoch a s brokolicou, karfiolom či mrkvou vytvára zaujímavú farebnú aj chuťovú kombináciu. Bonduelle ponúka mrazené romanesco v praktickom 400-gramovom balení.

Artičoky – pochúťka z Afriky
Artičoky pochádzajú z Afriky, ale už aj v Európe si našli svojich vyznávačov. Boli obľúbenou pochúťkou Grékov a Rimanov, jedli sa v starovekom Egypte. Artičokové srdiečka vraj boli obľúbenou pochúťkou Márie Medicejskej, ktorá rozšírila ich pestovanie vo Francúzsku. V talianskej kuchyni sa používajú sa ako zložka pizze. Podľa najnovších zistení artičoky omladzujú náš organizmus. Dokážu odvodniť a očistiť ľudské telo, preto niekedy bývajú súčasťou redukčných diét. Regulujú hladinu cukru v krvi a pre silné detoxikačné účinky pomáhajú pri dne, kôrnatení tepien a reumatizme. Niektoré lieky z výťažkov artičokových listov dokážu zmierniť príznaky istých ochorení ľadvín. Obyčajne sa podávajú ako predkrm. Povaria sa v slanej vode a jednotlivé lístky potom odlupujete a namáčate v pikantných studených omáčkach. Najchutnejší je stred – srdiečko.

Tip: Aby ste zabránili sčerneniu, pridajte do vody pár kvapiek citrónu alebo octu.


Stanislava Murínová
Zdroj informácií a foto: spoločnosť Bonduelle spol. s r.o.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.