Citrón...

...je tropické ovocie, ktoré sa u nás väčšinou používa k ochuteniu čaju či príprave limonád, citrón sa však dá využiť aj ako liečivka so zázračnými účinkami.

Vnútorné liečivé účinky
Citróny obsahujú éterické oleje, ktoré pomáhajú rozpúšťať žlčové kamene, majú antibakteriálne účinky a znižujú horúčku. Šťava pôsobí zásadito a neutralizuje nadmernú produkciu kyseliny soľnej v žalúdku, tým predchádza páleniu záhy. V šalátoch a v nápojoch prečisťuje pečeň a ľadviny. V neposlednom rade pitie citrónovej šťavy reguluje telesnú hmotnosť, znižuje vysoký krvný tlak a zlepšuje krvný obeh.

Vonkajšie liečivé účinky
Liečivé účinky citrónu sa využívajú aj pri vonkajších poraneniach alebo nedostatkoch vo výžive. Pri problémoch krvácajúcich ďasien pomôže potieranie citrónovou šťavou. Podobne potlačí svrbenie pri uhryznutí hmyzom a zmierňuje priebeh pri niektorých typoch akné a ekzémov. Pri záderoch, lámaní a bielych škvŕn na nechtoch pomôže potieranie kúskom citrónu.

Tip:

Citrónovo – tvarohová bomba
P o t r e b u j e t e: 400 g tvarohu, lyžička postrúhanej citrónovej kôry, lyžička citrónovej šťavy, 150 g práškového cukru, 1/2 citróna, 1 dl sladkej smotany

P o s t u p: Tvaroh pretlačíte cez sitko a zmiešate so smotanou, práškovým cukrom a postrúhanou kôrou. Takto pripravenú masu dáte do pohárov, ozdobíte plátkami citróna a podávate.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.