Ako vám zdravá životospráva pomôže pri diagnóze dny

Napísal Dominika Blchová 25. október 2023

Máte problémy s dnou? Nie ste sami. Dna je diagnóza, ktorá dnes trápi mnoho ľudí. Je to forma artritídy, pri ktorej nadbytok kyseliny močovej tvorí kryštály v kĺboch a iných tkanivách, čo spôsobuje bolestivé zápaly a záchvaty.

1_pexels_1023

Zdroj foto: Pexels

No ak už bolesť pri takomto záchvate dôverne poznáte, nezúfajte si. Aj tieto problémy sa určitými rozumnými krokmi dajú zmierniť. Jedným zo spôsobov, ktoré pomáhajú zabrániť záchvatu a robia život s touto diagnózou znesiteľnejší je určite zdravý životný štýl. Správna životospráva zohráva dôležitú úlohu pri prevencii dny a ako ďalší bonus môže tiež pomôcť predchádzať niektorým ďalším komplikáciám, ako je ochorenie obličiek a srdcové choroby.

Čo je dna?

​​Dna (pakostnica) je typ artritídy, spôsobený príliš veľkým množstvom kyseliny močovej v krvi. Nadbytok kyseliny močovej môže viesť k nahromadeniu tekutiny obklopujúcej kĺby, čo môže viesť k tvorbe kryštálov. Tvorba týchto kryštálov spôsobuje opuch kĺbov a ich zápal, ktorý spôsobuje intenzívne bolesti.

Dnové záchvaty sa zvyčajne vyskytujú v noci a trvajú 3 až 10 dní. Takmer polovica prípadov dny postihuje veľké prsty na nohách, prsty na rukách, zápästia, kolená alebo päty.

Príčiny vzniku dny

Dna sa vyvíja, keď je v krvi príliš veľa kyseliny močovej. Tento nadbytok kyseliny močovej môže byť výsledkom diéty s vysokým obsahom purínov alebo vaše telo jednoducho produkuje príliš veľa kyseliny močovej.

Najväčší nepriateľ mohou byť puríny

Ak máte dnu, niektoré potraviny môžu vyvolať záchvat zvýšením hladiny kyseliny močovej. Tieto potraviny majú zvyčajne vysoký obsah purínov. Keď trávite puríny, vaše telo vytvára kyselinu močovú ako odpadový produkt. U zdravých ľudí to nie je problém, pretože účinne odstraňujú prebytočnú kyselinu močovú z tela.

Ľudia s dnou však nedokážu prebytočnú kyselinu močovú účinne odstrániť. Strava s vysokým obsahom purínov teda môže spôsobiť nahromadenie kyseliny močovej a spôsobiť záchvat dny. Zabrániť týmto záchvatom dokáže obmedzenie potravín s vysokým obsahom purínov a tiež užívanie vhodných liekov.

Rizikové faktory dny

Vysokú hladinu kyseliny močovej v krvi a záchvaty dny podporuje niekoľko rizikových faktorov:

●      Zvyšujúci sa vek

●      Pohlavie

●      Genetika

●      Príjem potravín s vysokým obsahom purínov, vrátane červeného mäsa, rýb a mäkkýšov

●      Nadváha

●      Príjem alkoholických nápojov, najmä piva a liehovín

●      Zvýšiť hladinu kyseliny močovej môžu aj niektoré lieky, najmä tie, ktoré sa používajú na liečbu vysokého krvného tlaku. Pred užívaním voľnopredajných liekov a doplnkov sa poraďte so svojím lekárom.

●      Choroby spojené s dnou/vysokou hladinou kyseliny močovej (hypertenzia, ochorenie srdca, infarkt, obličkové kamene alebo iné ochorenie obličiek)

●      Cukrovka

2_pexels_1023

Vedeli ste, že dna sa niekedy nazýva aj „choroba kráľov“ alebo „choroba bohatých“? Je to predovšetkým preto, že v dávnych dobách si len panstvo a vyššia šľachta mohla dovoliť veľa dobrého jedla, ktoré bolo pôvodcom tejto choroby. Zdroj foto: Pexels

Príznaky dny

Príznaky tejto diagnózy sa zvyčajne objavia náhle, najčastejšie v noci. Patria medzi ne:

●      Silná bolesť kĺbov – Hoci dna môže postihnúť ktorýkoľvek kĺb, bežne sa vyskytuje na palci na nohe, členkoch, kolenách, lakťoch, zápästiach a prstoch.

●      Zápal a začervenanie – Keď sa kryštály usadia v kĺbe, sčervenie, opuchne a je citlivý na dotyk.

●      Obmedzený pohyb

Ako liečiť dnu?

Pomôcť znížiť závažnosť a frekvenciu záchvatov, aby sa predišlo dlhodobým zdravotným problémom môžete:

●      Zmenou stravy

●      Zmenou životného štýlu

●      Liekmi

Tip: Vedeli ste, že kvalitné životné poistenie závisí od jeho nastavenia a či má poistené najmä kritické choroby a trvalé následky?

Stravovanie pri dne

Strava je pri potláčaní príznakov dna mimoriadne dôležitý faktor. Aj vy si môžete zostaviť svoj stravovací plán tak, aby vám pomohol vyhnúť sa bolestivým záchvatom dny. Zistite viac o tom, ako sa stravovať pri chorobe dna,  ktoré potraviny zaradiť do jedálnička a ktorým sa vyhnúť, aby ste mohli predchádzať symptómom. Dodržiavaním nasledujúcich rád pri stravovaní sa môžete dostať z toho najhoršieho omnoho rýchlejšie.

Akým potravinám sa treba vyhýbať?

Diéta vhodná pri diagnóze dny pomôže kontrolovať hladiny kyseliny močovej v tele a zároveň podporovať celkové zdravie. Na zmiernenie záchvatov dny je najlepšie vyhnúť sa niektorým potravinám a nápojom, o ktorých je známe, že obsahujú vyššie puríny. Patria sem:

●      Mäso: divina, teľacie, jahňacina, vyprážané mäso, údeniny, slanina, vnútornosti, mäsové vývary, mäsové výrobky ako paštéty a salámy

●      Ryby: sleď, pstruh, makrela, tuniak, sardinky, ančovičky, treska

●      Morské plody: mušle, kraby, krevety a ikry

●      Vyprážané jedlá: hranolky, fast food

●      Strukoviny

●      Kakao a výrobky z neho, čokoláda

●      Niektoré druhy zeleniny: špenát, chren, cesnak, kel, kapusta, cvikla

●      Droždie, kvasinky

●      Dochucovadlá: bujón, horčica, majonéza, ostré korenie

●      Živočíšny tuk

●      Alkohol

●      Sladené nápoje

3_pexels_1023

Zdroj foto: Pexels

Potraviny, ktoré pomáhajú

Nízkopurínová diéta môže pomôcť znížiť hladinu kyseliny močovej a pôsobiť ako prevencia príznakov dny. Hoci diéta pri dne vylučuje mnohé potraviny, stále existuje veľa takých, ktoré si vďaka nízkemu obsahu purínov môžete pokojne vychutnať.

Patria sem:

●      Ovocie: vhodné pri diagnóze dny sú prakticky všetky druhy ovocia, najmä čerešne, datle, čerstvý kokos, avokádo, jablká, hrušky, slivky, pomaranče

●      Zelenina: dusená, zapečená aj surová

●      Nízkotučné alebo beztukové mliečne výrobky

●      Alternatívy rastlinného mlieka

●      Celé zrná, ako je ovos, hnedá ryža a jačmeň

●      Celozrnné cestoviny a pečivo

●      Quinoa

●      Sladké zemiaky

●      Orechy: mandle, vlašské orechy

●      Vajcia

●      Rastlinné oleje – olivový, repkový

●      Čaj, minerálne vody

●      Riedené ovocné šťavy a džúsy

4_unsplash_1023

Zdroj foto: Unsplash

Ukážka jedálneho lístka pri diagnóze dny

Tu je vzorový plán jedálneho lístka nízkopurínovej diéty, ktorý vám pomôže začať.

1. deň

●      Raňajky: Ovsené vločky, jahody, káva, voda

●      Obed: Quinoa šalát s varenými vajcami a čerstvou zeleninou

●      Občerstvenie: Nízkotučný grécky jogurt a čerešne

●      Večera: Pečený losos, grilovaná alebo dusená zelenina, celozrnná hnedá ryža a voda

2. deň

●      Raňajky: Omeleta so šampiňónmi a cuketou

●      Obed: Zapekané cestoviny s kuracím mäsom a syrom

●      Občerstvenie: Nízkotučný biely jogurt

●      Večera: Brokolicová polievka a vajce natvrdo, toast

3. deň

●      Raňajky: Puding z chia semienok

●      Obed: Celozrnný sendvič s vajíčkami a šalátom

●      Občerstvenie: Miska s kúskami melónu

●      Večera: Vyprážané kuracie mäso a zelenina s hnedou ryžou

5_pexels_1023

Zdroj foto: Pexels

Ako pri dne zmeniť svoj životný štýl?

Je dôležité pochopiť, že diéta pri dne nie je liečba. Je to skôr zmena životného štýlu, ktorá môže pomôcť znížiť alebo odstrániť príznaky dny. Okrem dodržiavania diéty môžete pomôcť kontrolovať svoju diagnózu aj ďalšími zmenami životného štýlu:

Obmedzte alkohol

So zvýšenou hladinou kyseliny močovej v krvi sú spojené všetky formy alkoholu, najmä pivo a liehoviny.

Schudnite

Ak máte nadváhu, zhodiť niekoľko kilogramov môže takisto pomôcť zmierniť artritídu. Menšia záťaž znižuje tlak na kĺby a znižuje aj hladinu kyseliny močovej, čím zmierňuje bolestivé príznaky.

Pite viac vody

Aj dehydratácia môže spustiť bolestivé vzplanutie. Keď nepijete dostatok vody, vaše obličky sa nedokážu dostatočne čistiť a účinne zbaviť kyseliny močovej. To je dôvod, prečo užívanie diuretík tiež zvyšuje riziko vzniku dny. Vymeňte džús a iné sladené nápoje za vodu ochutenú čerstvým citrónom, limetkou alebo bobuľovým ovocím.

Cvičte

Byť fyzicky aktívny je dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu. Okrem mnohých ďalších benefitov zdravého pohybu, cvičenie vám pomôže schudnúť (ak potrebujete). Nadváha a obezita sú pre vznik dny významným rizikovým faktorom. Ak už dnu máte, udržiavanie zdravej hmotnosti je v tomto prípade takisto dôležité. Ak s cvičením začínate alebo ste dlho necvičili, porozprávajte sa so svojím lekárom, s akými vhodnými športovými aktivitami začať.

6_unsplash_1023

Zdroj foto: Unsplash

Vyskúšajte doplnky

Pri prevencii dny môžu pomôcť aj niektoré bylinné a potravinové doplnky. Kurkuma, ktorá je okrem dny vhodná aj pri viacerých ďalších diagnózach, pomáha znižovať zápal. Existujú aj ďalšie dary prírody, ktoré sa môžu stať vaším užitočným spoločníkom pri tejto diagnóze. Predtým, ako sa však rozhodnete užívať nejaký doplnok, opýtajte sa svojho lekára, ako ich užívať a či môžu interagovať s inými liekmi, ktoré užívate.

Môže vás zaujímať: Niektoré zdroje uvádzajú, že pri DNE môžu pomôcť aj CBD produkty.

Vyhýbajte sa cukru

Vysoké hladiny kyseliny močovej sú bežne spojené s diétou bohatou na bielkoviny, no svoju úlohu môže zohrávať aj príjem cukru. Fruktóza je prírodný cukor, ktorý sa nachádza v ovocí aj mede. Keď telo rozkladá fruktózu, uvoľňuje puríny a zvyšuje hladinu kyseliny močovej. Medzi ďalšie druhy cukrov pridávaných do potravín patrí okrem iného stolový cukor, či kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy.

Obmedzte spracované, balené potraviny, kontrolujte etikety potravín, či neobsahujú pridané cukry, uhaste chuť na cukor čerstvým ovocím. Sladené nápoje nahraďte vodou, či nesladeným bylinkovým, čiernym alebo zeleným čajom.

Kontrolujte si hladinu cukru v krvi

Hyperurikémia súvisí s rozvojom cukrovky a ďalšími komplikáciami. Ľudia, ktorí majú vysokú hladinu cukru v krvi, ako napríklad ľudia s prediabetom alebo cukrovkou, sú vystavení zvýšenému riziku negatívnych dôsledkov dny. Pri návšteve lekára si nechajte skontrolovať hladinu cukru v krvi. Je to dôležité, aj keď nemáte diabetes mellitus.

Pridajte do svojho jedálnička viac vlákniny

Vyšší príjem vlákniny môže prispieť k zníženiu hladiny kyseliny močovej. Vláknina tiež pomáha vyrovnať hladinu cukru v krvi a inzulínu. Má takisto tendenciu zvyšovať pocit sýtosti, čím pomáha znižovať riziko prejedania sa.

Obmedzte stres

Stres môže takisto vyvolať dnavý záchvat a zhoršiť jeho symptómy. Aj keď nie je úplne možné odstrániť všetok stres z každodenného života, snažte sa ho aspoň minimalizovať alebo sa ho naučiť ovládať. Vyskúšajte relaxačné techniky, ako je meditácia alebo hlboké dýchanie. Trochu úľavy od stresu môže znamenať veľa.

Doprajte si dostatočný odpočinok a spánok

Odpočinok a spánok sú dôležité nielen, keď máte dnu. Dostatok spánku pomáha pri mnohých stavoch a diagnózach, cítime sa vďaka nemu lepšie, výkonnejšie, pozitívnejšie naladení, pomáha nám udržiavať imunitu a energiu. Ideálnych je 7-8 hodín spánku za noc.

Prevencia

Ak pozorujete prvé príznaky dny, nečakajte a poraďte sa so svojím lekárom. Dobrý odborník vám stanoví ten najvhodnejší plán liečby a zároveň poradí, aké zmeny urobiť vo svojom životnom štýle a jedálničku tak, aby váš život aj s touto diagnózou bol plnohodnotný a radostný.

Zdroje: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21800283/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.