Lesné plody

Čučoriedky, jahody, černice a maliny sú veľmi chutné a nášmu organizmu prinášajú množstvo vitamínov a ďalších látok potrebných pre naše zdravie. V minulosti sa využívali v ľudovom liečiteľstve na rôzne zdravotné neduhy. 

freepik_forest_friuts_mushurms_23

Viete, že jahody v sezóne majú množstvo C vitamínu? Jeden kilogram jahôd napríklad obsahuje väčšie množstvo vitamínu C, ako rovnaké množstvo pomarančov. Keď sa už rozhodnete v rámci návštevy lesa zbierať tieto plody, dbajte na ich hygienu! Vždy ich poriadne poumývajte a v prípade zberu húb, zbierajte vždy len tie, ktoré 100% poznáte.

Čučoriedky
Sú výdatným zdrojom antioxidantov, ktoré ničia voľné radikály v tele, ktoré súvisia s ochorením rakoviny. Odporúčajú sa pri žalúdočných problémoch a vredoch, ľadvinových kameňoch a reumatizme. Vylúhované plodov a listov sa dávajú ako obklady pri hemoroidoch, zápachu z úst a ako kloktadlo pri angíne. Znižujú hladinu cukru v krvi a zlepšujú zrak.
O b s a h u j ú: triesloviny, železo a mangán

Brusnice majú protizápalové účinky, ničia baktérie, znižujú teplotu a miernia kašeľ

Lesné jahody sa odporúčajú pri srdcovo – cievnych chorobách, vysokom tlaku, žalúdočných vredoch a chudokrvnosti. Pomáhajú liečiť pečeňové a krvné choroby, žlčníkové problémy a dnu. Odvar alebo kaša z jahôd sa používa pri problémoch pokožky, hemoroidoch, zápachu z úst, ekzémov a hnisajúcich rán.
O b s a h u j ú: C, B, E vitamíny

Černice ničia baktérie a pomáhajú pri hnačkách a zápche, nespavosti, zápaloch žalúdka, nachladenia a vyčerpania. Ako obklad sa osvedčili pri ochoreniach kože.
O b s a h u j ú: C, B vitamín a minerálne látky

Maliny sú vhodné pri cukrovke, špatnom trávení a reumatizme. Uvoľňujú kŕče, znižujú horúčky a pomáhajú pri hnačkách. Vhodné sú pri problémoch s vyrážkami, akné, astmy a hemoroidoch.
O b s a h u j ú: A,B,C a E vitamín a minerály a silice

Huby sú chutnou pochúťkou v kuchyni. Treba dbať na pravidlá uskladnenia, vhodnú úpravu a v prvom rade správny zber. Deti by huby nemali konzumovať.
O b s a h u j ú: vitamín A, skupinu vitamínov B, vitamín D proti krivici, ktorý nie je zastúpený v žiadnej inej rastline, draslík, vápnik, horčík a železo.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.