Sušené figy v kuchyni aj ako liečivka

V období Vianoc sa už spravidla na stole objavujú sušené figy s ostatnými sušenými dobrotami ako sú jabĺčka, datle, hrušky  a slivky. Figy čerstvé či sušené, sú pre svoj osviežujúci účinok veľmi vyhľadávanou potravinou pri anémii a fyzickej či psychickej únave.

dried_figs_22

Sušené figy majú hnedú farbu, na povrchu sa objavuje povlak glukózy a majú byť mäkké

- sušené figy obsahujú 18% vody a 60 % cukrov
- plody figovníka podporne pôsobia pri srdcovocievnych ochoreniach, chudokrvnosti, únave, ako močopudný prostriedok i prostriedok na zmäkčenie stolice
- v Japonsku objavili vo figových plodoch protirakovinové látky
- odvar fígv mlieku sa používa na liečbu kašľa, bolesti v hrudi i krku, pri prechladnutí, angíne, preťažení hlasiviek
- odvar z listov zasa pomáha pri bronchiálnej astme, chorobách obličiek, proti hlístam

Pretože sušené figy strácajú dve tretiny obsahu vody, majú veľmi koncentrované sacharidy, vitamíny a minerály. Odporúčajú sa pred konzumáciou namočiť cez noc do vody.

Tip: Liečivé figy uvarené v mlieku
Tento recept je vhodný pri silnom kašli a podporuje vykašlávanie. V ½  l mlieku uvaríte šesť ks fíg a pridáte niekoľko lyžíc medu.

Nepečená figová roláda

P O T R E B U J E T E: 200 g sušených fíg, 180 g práškového cukru, 200 g mletých orechov, 2 ks žĺtkov, 50 g nahrubo nasekaných mandlí, 30 g kandizovaného ovocia

P O S T U P : Na príprav upotrebujete asi 20  knút. Sušené figy nakrájate na drobné kocky, mandle olúpete a nasekáte, zmiešate v miske, pridáte cukor a mleté orechy. Pridáte žĺtky a nakrájate kandizované ovocie. Všetko spracujete do tuhšieho cesta. Vyvaľkáte do tvaru valčekov a zabalíte do potravinárskej fólie. Necháte cez v noc v chladničke a nakrájate na plátky.

Dobrú chuť a na zdravie!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.