Ako nepribrať počas Vianoc

Napísal Mgr. Lenka Kulichová 08. december 2022

Obdobie Vianoc sa blíži a s ním súvisí aj bohatá hostina. Zemiakový šalát, vyprážané rezne či kapustnica sú veľkým lákadlom počas vianočných sviatkov. Ak sa chcete udržať vo forme, nepribrať, prípadne schudnúť, toto chutné jedlo si odopierať nemusíte. 

mgr_daniel_cmel

Profesionálny tréner Mgr. Daniel Čmel ako tréner ŽIEN radí, ako počas najkrajších sviatkov roka nepribrať ani kilo navyše, alebo dokonca schudnúť.

Tak, ako takmer v každej situácii, aj v tomto prípade platí, že všetko má svoje hranice. Žiadne jedlo si tak nemusíte zakazovať. Dôležité je, aby ste si vedeli určiť svoje hranice a povedať si dosť, ak je toho príliš veľa. Samozrejme, tiež je dôležité, aby ste nejedli príliš málo, pretože by to neskôr mohlo viesť k prejedaniu sa. 

Ak chcete efektívny recept na to, ako nepribrať počas Vianoc, prinášame vám tri účinné tipy trénera žien Mgr. Daniela Čmela, ktoré sa jednoducho oplatí vyskúšať. 

1.    Nejedzte pomedzi hlavné jedlá

Základným pravidlom je, aby ste zbytočne nejedli pomedzi hlavné jedlá žiadne pochutiny a ani nepili nič, čo obsahuje kalórie. Tento zlozvyk predlžuje vaše trávenie a telo sa tak nemá kedy dostať k vašim zásobám tuku. Hlavné jedlo by vás malo zasýtiť. Potom by ste si mali dať pauzu na kompletné strávenie celého jedla. Trvá to obvykle 4 až 6 hodín (niekedy aj viac, v závislosti od konkrétneho jedla a množstva jedla).

Ak sa rozhodnete v tomto procese konzumovať rôzne drobnosti, telo nebude mať čas na dôkladné vytrávenie. Preto sa radšej sústreďte na hlavné jedlá, ktoré by mali pozostávať zo všetkých dôležitých živín, ako sú vitamíny, minerály, bielkoviny, tuky a vláknina. Denne vám postačí skonzumovať dve, alebo maximálne tri plnohodnotné a výdatné jedlá, ktoré obsahujú všetky potrebné makroživiny. Nie je vôbec potrebné jesť viac ako 3-krát denne a už vôbec nie počas vianočných sviatkov, kedy máme pohybu výrazne menej. 

2.   Dezert alebo sladkosť si doprajte vždy až po hlavnom jedle

Aj vy si občas doprajete malú pochutinu počas dňa? Vôbec nevadí! Ak aj chudnete, neznamená to, že si teraz automaticky budete musieť pochutiny odopierať, to určite nie. Je však dôležité, aby ste ich konzumovali až po hlavnom jedle. Okrem iného, takýto postup je dobrý aj pre vaše zuby. Po hlavnom jedle je totiž najvyššia produkcia slinných žliaz, čo chráni zuby pred tvorbou kyselín a vzniku zubného kazu.

Náš tip: Predtým, ako si dáte nejakú sladkú dobrotu, zjedzte banán alebo iné ovocie. Obsahuje totiž množstvo vitamínov, minerálov a iných živín. Vášmu telu tak dajú to, čo potrebuje. Následne tak zjete oveľa menej koláčov, a zároveň si zahladíte aj svoje chute.

3.    Každý deň urobte minimálne 10 000 krokov (ideálne v prírode)

Nemusíte si dávať silné predsavzatia a každé ráno cvičiť, aby ste boli zdraví. Na začiatok postačí, ak sa každý deň budete hýbať a prejdete v rámci celého dňa aspoň 10 000 krokov. Samozrejme, môžete aj viac, no toto je minimálna hranica, ktorú by ste mali prejsť. Ak ste takýto počet krokov dosiaľ nedosiahli, určite nezúfajte. Každý deň si totiž môžete túto hranicu postupne navyšovať, až kým nedosiahnete svoje ciele. 

Veríme, že sme vás inšpirovali a naše odporúčania budete uplatňovať nielen počas vianočných sviatkov, ale aj po celý nový rok. Určite si tak vybudujete dokonalú formu a vaše kilá budú ubúdať ľavou zadnou. 

Toto bolo len zopár tipov od trénera žien, ktoré môžete aplikovať do svojho života. Existuje ich ešte ďaleko viac. Ak si preto neviete dať rady s chudnutím, vyskúšajte si urobiť test zdravých návykov. Vďaka nemu zistíte, či svojimi každodennými návykmi prispievate k chudnutiu, alebo naopak bránite svojmu telu chudnúť. Tu je odkaz na test: http://www.trenerzien.sk/kvizprezeny

Foto: Mgr. Daniel Čmel trener žien

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.